«Δεν φταίνε τα μνημόνια για την πτώση των εισοδημάτων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε για την Ελλάδα:

Εργαζόμαστε πολύ σκληρά στην Ευρώπη, όχι μόνο στη Γερμανία. Η Γερμανία, ως μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης έχει μια ειδική ευθύνη, αλλά και οι 18 χώρες προσπαθούν να βρουν μία λύση μαζί με την Ελλάδα. Θα υπάρξει μία ακόμα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Είναι δύσκολο, αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να φτάσουμε σε μία λύση.

Όσον αφορά στο τίμημα που έχει πληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει βοήθεια από την Ευρώπη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν συμφωνεί με το ότι το πρόγραμμα είναι υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και πρόσθεσε:

Η προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη. Στα 10-20 χρόνια προ κρίσης αναπτύσσονταν μείζονες ανισορροπίες στην Ελλάδα όπως μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, άνοδος του κόστους παραγωγής κατά 40% περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη ευρωζώνη, μεγάλες απώλειες στην ανταγωνιστικότητα κ.τ.λ. Τέλος, το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 15% του ΑΕΠ, ώστε να προκύψει μια τεράστια ανάγκη προσαρμογής. Δυστυχώς αυτή η πτώση στα εισοδήματα ήταν αναπόφευκτη.