Έμφαση στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό αλλά και στη γεωπολιτική στρατηγική της Ελλάδας δόθηκε κατά τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανακοινώθηκε η συμφωνία για τριμερή διάσκεψη με την Αίγυπτο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της γεωπολιτικής στρατηγικής της χώρας μας μπορεί να είναι και το «φάρμακο» για την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά. 

«Συμφωνήσαμε για την σύγκληση τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου με σκοπό να συμβάλουμε ενεργά στην σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θεωρούμε όμως ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να μείνει μόνο σε αυτές τις τρεις χώρες» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υπάρχει μεγάλη προοπτική αξιοποίησης υδρογονανθαράκων από τις δύο χώρες, σημείωσε.

Πρωταρχικός στόχος μας είναι η βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος του κυπριακού λαού, πρόσθεσε. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τις εξελίξεις σε ευρωπαικό πεδίο, τις διαπραγματεύσεις, για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και την επίσκεψή μου στη Ρωσία. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν την Κύπρο και αντίστοιχα την Ελλάδα η Κύπρος, σκοπός η αγαστή συνεργασία μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Επισημάναμε, ωστόσο, ότι μετά την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», αλλά και το τέλος της NAVTEX στις 6 Απριλίου, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαική οικογένεια, έτσι όπως κάθε κράτος μέλος έχουμε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις αλλά και δυνατότητες να συμπράξουμε συμφωνίες με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. όπως εμπορικού χαρακτήρα, ενώ για το Ισραήλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Αναστασιάδης: Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα πρέπει να τερματιστεί

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την απόσυρση του Μπαρμπαρός και δήλωσε ευγνώμονας για την ελληνική στήριξη. «Αποτελεί κοινή θέση και των δύο κυβερνήσεων η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού», τόνισε. Πρέπει να διασφαλιστεί μια λύση το ευρωπαικό μέλλον, διαρκούς ειρηνής. Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα πρέπει να τερματιστεί.

«Συζητήσαμε και θέματα που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ε.Ε. πρέπει να αφήσει μονολιθικές απόψεις και τακτικές. Να δώσουμε και εμείς το στίγμα για μια πιο δίκαιη Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη δεσμών και φιλίας με άλλες χώρες δεν σημαίνει ότι θα είμαστε εχθρικοί προς άλλες, έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε συνθήκες ειρήνης ακόμα και με την Τουρκία. 

Νωρίτερα, στο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες κυριάρχησε το Κυπριακό.

Το ευχάριστο είναι ότι έφυγε το Μπαρμπαρός και άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, είπε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Αναστασιάδη να σημειώνει ότι θα μεσολαβήσει κάποιο διάστημα που θα δοκιμαστούν αν εννοούν αυτά που λένε.

Σχετικά τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «χθες στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας υπήρξε μια θετική στάση του Ιταλού επιτρόπου για τις ενεργειακές συμφωνίες που θα έχουν την έγκριση της ΕΕ» και πρόσθεσε, «διότι αν δεν διεκδικείς τίποτα δεν παίρνεις τίποτα. Άμα διεκδικείς παίρνεις περισσότερα».

Ο Κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα του παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Πρωθυπουργού.