Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: την ασάφεια της πολιτικής της, υποστήριξε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές τύπου Γ΄. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος:

«Το χαρακτηριστικό αυτό είναι παρόν παντού, στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Στις θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις. Στα καίρια ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, της ασφάλειας των πολιτών, του μεταναστευτικού προβλήματος.

Την ασάφεια της πολιτικής της επιβεβαιώνουν καθημερινά τα κρούσματα διγλωσσίας των υπουργών, οι αντιτιθέμενες θέσεις μεταξύ συναρμοδίων υπουργών, οι αμφισημίες ως προς τους προσανατολισμούς και τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα. Το ετερογενές κυβερνητικό σχήμα αυτουπονομεύεται από τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι δύο εταίροι αλλά και από τις προσωπικές στρατηγικές των υπουργών.

Το αποτέλεσμα της δημιουργικής ασάφειας είναι η πλήρη σύγχυση και η εκπομπή διαφορετικών πολιτικών μηνυμάτων. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί αμήχανα τη δυστοκία της κυβέρνησης να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, ενώ η ίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις αντιφάσεις και τις δυσλειτουργίες της καταφεύγοντας σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Επαναλαμβάνοντας την ατελέσφορη ρητορική της αντιπολιτευτικής περιόδου, σκιαμαχεί με τους ευρωπαίους εταίρους, πλειοδοτεί έναν υφέρποντα λαϊκισμό και  μεταθέτει σε βάθος χρόνου τις αποφάσεις της για καίρια ζητήματα.

Τρεις μήνες από τις εκλογές του Ιανουαρίου, δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί, και έχετε αφήσει την χώρα να πορεύεται χωρίς πυξίδα. Κάθε μέρα επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις στους Έλληνες αλλά και στους ξένους που συνομιλούν με την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσεων. Και η απόλυτη αβεβαιότητα, το απόλυτο χάος, το γενικευμένο αλαλούμ επιτείνουν τα αδιέξοδα στα οποία έχει εμπλακεί ο τόπος.

Έχετε μπερδέψει τον σημερινό σας ρόλο. Συγχέετε την άσκηση της εξουσίας με την εσωκομματική ιδεολογική πάλη και τις διενέξεις στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Συγχέετε τη λειτουργία μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος εξουσίας με την ανάκληση από το παρελθόν συμπαθειών προς αντιεξουσιαστές και καταληψίες προσπαθώντας να ασκήσετε πολιτική, στο όνομα μιας υποτιθέμενης «αριστεροφροσύνης».

Έχετε βυθιστεί και έχετε βυθίσει τη χώρα στη διγλωσσία, τις αντιφάσεις, τις ανεπάρκειες την έλλειψη συντονισμού και την απουσία σαφών και συγκεκριμένων στόχων. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να μακροημερεύσει».

Ο λαός δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους. Ούτε είχε ως πρώτο μέλημα την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Κυρίαρχο αίτημα ήταν η σταδιακή επάνοδος της χώρας σε ομαλές συνθήκες, όπως και είχατε υποσχεθεί. Επιτέλους σεβαστείτε αυτή τη λαϊκή εντολή, πρόσθεσε.