Τρία σενάρια για την επόμενη  μέρα, σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-εταίρων παρουσιάζει το  Bloomberg. Με τίτλο «Η Ελλάδα στη ζώνη του Λυκόφωτος, καθώς παίρνουν μορφή τα σχέδια για Grexit» το οικονομικό πρακτορείο επισημαίνει το αδιέξοδο στις συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων και της πολιτικής ηγεσίας, ενώ σημειώνει τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι «λαμβάνουν υπόψη σχεδόν κάθε ενδεχόμενο», φουντώνοντας το σενάριο περί Grexit και παράλληλου νομίσματος. 

«Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα κυμαίνονται από παραμονή στο ευρώ μέχρι ένα καταστροφικό διαζύγιο, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται επίσης ημίμετρα όπως η κυκλοφορία παράλληλων νομισμάτων με την οικονομική στήριξη να ανακυκλώνεται ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη σε ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σενάριο Α – Αποφυγή του Grexit

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, Αλέξης Τσίπρας, υποχωρεί στα αιτήματα των πιστωτών και παρακάμπτει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για διαφορετική πολιτική. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι πολιτικοί ακροβατισμοί του Πρωθυπουργού στέγνωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και σακάτεψαν τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, αντιμέτωπος με την επιλογή εκδίωξης από το ευρώ ή εφαρμογής λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια, ο κ. Τσίπρας επιλέγει το δέυτερο, κερδίζωντας τη στήριξη της ΕΚΤ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ενώ ρέει η βοήθεια, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι πιο ακραίοι υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. Σχηματίζεται ένας νέος συνασπισμός και η στήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης κρατά τον κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση ή προκηρύσσονται εκλογές.

Η ένταξη της χώρας στο ευρώ τελικά εξασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας γεμίζουν. Η Ελλάδα εξασφαλίζει καλύτερους όρους αποπληρωμής των δανείων και πιο χαλαρές συνθήκες για να αντιμετωπίσει τον πολιτικό αντίκτυπο.

Σενάριο Β: Hotel California

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι η ένταξη στην ευρωζώνη είναι λίγο σαν τους στοίχους του τραγουδιού των Eagles: «Μπορείς να μπεις όποτε θέλεις, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις».

Εάν ο κ. Τσίπρας, αναφέρει το σενάριο, δεν πετύχει συμβιβαστική συμφωνία μπορεί να υπάρξει αλυσίδα γεγονότων. Τα κεφάλαια στήριξης – που είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της χώρας – παραμένουν παγωμένα. Με τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης αμετακίνητους, η ΕΚΤ κόβει την στήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Αυτό απαιτεί κεφαλαιακούς περιορισμούς και ενδεχομένως κλείσιμο τραπεζών.

Σενάριο Β1: Κωλοτούμπα

Οι δραματικές επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών αναγκάζουν τον κ. Τσίπρα να συμβιβαστεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ισχυρή πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη «με κάθε κόστος». Ο κ. Τσίπρας σχηματίζει νέο κυβερνητικό συνασπισμό με την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση.

Γίνεται δημοψήφισμα – ενώ οι τράπεζες είναι κλειστές και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί σε ισχύ – ώστε να έχει λαϊκή εντολή για αλλαγή πορείας. Σχηματίζεται κυβέρνηση ενότητας και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά δεν γλιτώνει τη νέα ύφεση.

Σενάριο Β2: Έξοδος από το ευρώ

Με τις τράπεζες κλειστές η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και εντείνεται η κοινωνική αναταραχή με την Γερμανία στο στόχαστρο ως ο βασικός εχθρός. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στροφή της κοινής γνώμης που τώρα ζητά έξοδο από το ευρώ.

Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δίνουν στην κυβέρνηση τα περιθώρια να τυπώσει νέο νόμισμα ή IOU για τις εγχώριες πληρωμές. Αυτό το νέο «νόμισμα» γρήγορα βουλιάζει αντικατοπτρίζοντας θα αδύναμα θεμελιώδη στοιχείς της οικονομίας που έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 25% από το 2008.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δίνουν στην Ελλάδα ένα «γλυκαντικό», ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα για να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή που θα δημιουργούσε ένα αδρανές κράτος σε μία στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Το χρέος της Ελλάδας προς το Δημόσιο αναδιαρθρώνεται, δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ είτε μέσω του ταμείου διαχείρισης κρίσεων της ευρωζώνης είτε από το προαναφερθέν γλυκαντικό. Η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους.

Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Γίνεται κατάσχεση ορισμένων τραπεζικών καταθέσεων προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί το γκρεμισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αναδιάρθρωση χρέους του 2012 έχει ήδη διασφαλίσει ότι το κράτος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει το κεφάλαιο στα περισσότερα από τα υφιστάμενα δάνεια προς τους ιδιώτες επενδυτές και την ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια και μέχρις ότου υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας.

Κυκλοφορούν ταυτόχρονα και το νέο νόμισμα και το ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει φύγει επισήμως από την ευρωζώνη -η πόρτα παραμένει ανοικτή για επιστροφή- αν και η χώρα βολοδέρνει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο.

Σενάριο Γ: Καταστροφή με άτακτη χρεοκοπία

Η Ελλάδα αποχωρίζεται την ευρωζώνη με μια άτακτη χρεοκοπία, εν μέσω διαδηλώσεων, μεγαλύτερης μιζέριας για τους περισσότερους και με την κυβέρνηση να κατηγορεί για τα πάντα τους Γερμανούς.

Δεν παρέχεται βοήθεια για να στηριχθεί ένα νέο νόμισμα και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση ομολόγων και χρέους του ΔΝΤ. Αυτό πυροδοτεί τις ρήτρες χρεοκοπίας όλων των πιστωτών. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια προτού υπάρξει νέα δομή.

Η ελληνική οικονομία διολισθαίνει σε μια δεύτερη μεγάλη ύφεση. Το πλήγμα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην Ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη πίσω σε ύφεση και εντείνει τις πιέσεις σε ευάλωτα κράτη της ευρωζώνης όπως η Ιταλία.

Οι κακές σχέσεις οδηγούν την Ελλάδα σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο αμφισβητείται, φέρνοντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει τον δρόμο σε εξτρεμιστές -είτε από την Αριστερά είτε από την Ακροδεξιά- να αναλάβουν την εξουσία. Αυτοί που μπορούν φεύγουν από τη χώρα.

Η αναταραχή εγείρει αμφιβολίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα -και ασταθής- κυβέρνηση στρέφεται προς τη Ρωσία για στήριξη, δίνοντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια βάση στη Μεσόγειο.