Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Νευρικότητα εντός του Κοινοβουλίου που ενίοτε οδηγεί σε σφοδρές συγκρούσεις, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, προκαλεί η εντεινόμενη αβεβαιότητα στη διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές.

Αυτή τη φορά τα αίματα άναψαν όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ το λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατέκρινε τις νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την ενδεχόμενη μη πληρωμή των επόμενων δόσεων. « Είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτή;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «μην παίζετε με τα νεύρα των πολιτών».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, όμως δεν την υλοποιεί επειδή δεν την θέλει η κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν έχετε κάτι να μας πείτε πάνω στη διαπραγμάτευση που γίνεται, για τα τέσσερα ζητήματα που έθιξε ο πρωθυπουργός πείτε τα», απάντησε ο Νίκος Βούτσης, υπογραμμίζοντας: « αν θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο ελαστικοί, ελάτε από το βήμα της Βουλής αντί να το πηγαίνετε γύρω γύρω. Πείτε ότι εμείς φταίμε και όχι οι κύριοι που εκβιάζουν ανοιχτά τη χώρα, ελάτε να μας το εισηγηθείτε . Δεν το κάνετε παρά το ότι έχετε προκληθεί επανελεγμένα».

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την ανοιχτή όπως είπε πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός στην αντιπολίτευση για να χαραχθούν από κοινού κόκκινες γραμμές. « Έχτε εξουσιοδότηση να φέρετε μια καλύτερη συμφωνία, όχι όμως να κατεβάσετε την ευρωπαϊκή σημαία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει μονομερείς ενέργειες, όπως εκείνη της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων.

«Κάνατε ατόπημα! Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί στις επιτροπές και δε μας έχει διαμηνυθεί ότι είναι μονομερής ενέργεια. Είστε ο πρώτος που το λέει. Έχετε καταλάβει τι λέτε; Σας άκουσα και έμεινα έκπληκτος. Κανένας θεσμός δεν μας είπε κάτι τέτοιο», ανταπάντησε ο υπουργός.

«Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι είστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς και ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν λογίζεται ως μονομερής ενέργεια», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.