«Υπερβολή» χαρακτήρισε την κριτική που δέχτηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς για το πολυνομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας, σύμφων με το οποίο ο «"νόμος Μπαλτά" καταργεί τον "νόμο Διαμαντοπούλου"».

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, δήλωσε:

Ονομάζουμε τον νόμο, νόμο διορθωτικό μίας παρούσας κατάστασης και όχι νόμο που ανασυντάσσει το συνολικό τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Από τα 80 άρθρα του νόμου Διαμαντοπούλου εμείς βάζουμε μόνο 10 άρθρα που "πειράζουν" τον συγκεκριμένο νόμο που αφορούν κυρίως τα Συμβούλια Ιδρύματος, τις διαδικασίες εκλογής των μονοπρόσωπων διοικητικών οργάνων και τις διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ.

Όσον αφορά στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των πρυτανικών αρχών στα πανεπιστήμια, ο κ. Μπαλτάς τόνισε:

Καθιστούμε την ψήφο των φοιτητών τέτοια, ώστε να συναρτάται με τη συμμετοχή των φοιτητών. Τελειώνει, δηλαδή, η κομματοκρατία ή ο "φοιτητοπατερισμός" διότι καλούνται να συμμετάσχουν στην εκλογή όλοι, ανεξαιρέτως, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές συναρτάται άμεσα με τη βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει εκ νέου «ψευδοπρόβλημα» το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, καθώς, όπως λέει, «οι λεγόμενοι "αιώνιοι" δεν επιβάρυναν σε τίποτα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Σημειώνει πως η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ συνιστούσε «κατάλυση του ασύλου» ενώ για την επαναφορά του ορισμού του «ασύλου», κάνει λόγο για ζήτημα Αρχής.

Σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι «ήταν τιμωρητική και συνιστούσε ένα είδος δαμοκλείου σπάθης που δεν βοηθούσε στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά τρόμαζε τους εκπαιδευτικούς και τους έκανε να υποτάσσονται σε κελεύσματα άνωθεν».