Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σε σκακιστική παρτίδα υψηλού κινδύνου, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, εξελίσσεται η συζήτηση της Αθήνας με τους εταίρους για την «επόμενη ημέρα» της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα αρνητικά μηνύματα από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τα διεθνή ΜΜΕ.

Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο προβληματισμός είναι μεγάλος και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κυριαρχούν δυο ενδεχόμενα, σύμφωνα με πληροφορίες: ή δημοψήφισμα ή εκλογές και μέσω αυτών των διαδικασιών να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός, όπως λένε.  

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα συμπαγές μέτωπο στους κόλπους της Ε.Ε., ενώ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για ένα «μεγάλο συμβιβασμό» και από τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να «ισορροπήσει» μεταξύ μιας συμφωνίας -ενός έντιμου ή επώδυνου συμβιβασμού- καθώς και με την ενδεχόμενη πίεση από την πλευρά του Αριστερού Ρεύματος.

Το αρνητικό για την κυβέρνηση είναι, δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές, αν και οι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας, δημόσιοι και παρασκηνιακοί, με τους μεγάλους «παίκτες» της διεθνούς σκηνής είχαν ανοίξει, πλέον κλείνουν σιγά-σιγά.

Η βοήθεια από άλλες, τρίτες χώρες (δηλ. Ρωσία ή Κίνα) δεν υπάρχει και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κομισιόν αν και ρίχνουν το βάρος τους υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, εκπέμπουν το σταθερό μήνυμα πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθούν.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος της πλήρους ρήξης με τους εταίρους, εξέλιξη που δεν αποκλείεται πλέον και γι’ αυτό και έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος για μια σύγκρουση και με…θεσμικό «καταφύγιο» τις πρόωρες εκλογές.

Πάντως, ακόμη και εάν ο Αλ. Τσίπρας επιτύχει το αμέσως επόμενο διάστημα συμβιβασμό, θα έχει επιλύσει μόνο το πρώτο δύσκολο σκέλος της εξίσωσης, αυτό που σχετίζεται με την περαιτέρω σχέση της χώρας με τους εταίρους.

Το δεύτερο αφορά το εσωτερικό σκηνικό. Συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν, ως εκ τούτου, η όποια συμφωνία να τεθεί προς έγκριση από τον ελληνικό λαό μέσω δημοψηφίσματος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες πως «δεν θα το θέλαμε», καθώς και ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν εντολή διαπραγμάτευσης στον Αλ. Τσίπρα μόλις πριν από δυόμιση μήνες μέσω των εθνικών εκλογών».