Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Με ηχηρές κινήσεις σε τρία επίπεδα, ενταγμένες σε μια ευρύτερη στρατηγική αντιπολιτεύεται πλέον την κυβέρνηση η ΝΔ. Οι αντιδράσεις της Συγγρού απέναντι στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, εκφράζονται πια στο κοινοβουλευτικό πεδίο, στο «πεζοδρόμιο», αλλά και με τη μορφή σκληρών ανακοινώσεων από τους αρμόδιους τομεάρχες.

Στο επίκεντρο έχουν μπει οικονομία, ασφάλεια και εργασιακά (αλλά και γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών), με την αντίδραση της ΝΔ στο θέμα των μεταλλωρύχων από τις Σκουριές να δείχνει τι θα ακολουθήσει. 

Η αρχή της επίθεσης προς την κυβέρνηση, έγινε με τον εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Καραγκούνη, ακολούθησε η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης 27 βουλευτών και η δήλωση του γραμματέα της Π.Ε. Ανδρέα Παπαμιμίκου στο περιστύλιο, ενώ αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη Βουλή. Νωρίτερα ο επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης είχε βρεθεί στο δρόμο, δίπλα στους διαδηλωτές.

Ταυτόχρονα τα συντονισμένα πυρά προς την κυβέρνηση, με τη μορφή δηλώσεων των αρμόδιων τομεαρχών για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και έχουν επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών, έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου, που πλέον απαντά και με ονομαστικά non paper.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κείμενο άτυπης Ενημέρωσης που εκδόθηκε ως απάντηση στη δήλωση του Βασίλη Οικονόμου για το θέμα του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη ήταν η πρώτη φορά που το Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει με non paper σε έναν βουλευτή-τομεάρχη, παρακάμπτοντας επί της ουσίας τον αρμόδιο υπουργό (Πάνο Σκουρλέτη), ο οποίος ήταν και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας παρεμβαίνουν όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ακόμη και αυτά που διαφωνούν με τις επιλογές της σημερινής ηγετικής ομάδας της Συγγρού και συνεχίζουν να ζητούν έκτακτο Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας. Με συνέντευξή του στον Alpha, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στο ζήτημα με τους μετανάστες αλλά και την νέα στάση της Αστυνομίας, δηλώνοντας πως «το ζήτημα της ανομίας που επιστρέφει δεν είναι θέμα του αναπληρωτή υπουργού κ. Πανούση αλλά της κυβέρνησης. Θέλω να παρακαλέσω τον ΣΥΡΙΖΑ να ενηλικιωθεί σε ορισμένα πράγματα». 

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ’ που αποφυλακίζει τον Σάββα Ξηρό. «Η κυβέρνηση σπέρνει διχαστικές λογικές» σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη σε μια φορτισμένη συναισθηματικά τοποθέτηση, όπου τόνισε ότι «αγωνιστές είναι τα θύματα της τρομοκρατίας και όχι οι θύτες».

Η πρώην υπουργός με συνέντευξή της στα Παραπολιτικά FM, παρενέβη και για τα εσωκομματικά, προαναγγέλλοντας σύντομα εξελίξεις ενώ τόνισε πως «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα με την διαδικασία ενός συνεδρίου που θα ζητηθεί η γνώμη της οργανωμένης βάσης της ΝΔ. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ερωτηθούν, να παρουσιαστούν οι διαφορετικές προτάσεις, να ψηφιστούν και να πάρει το δρόμο της η ΝΔ με νέα πρόσωπα, νέα ηγεσία και νέο πρόγραμμα».