Νομοθετική βελτίωση για τους καταδικασμένους σε ισόβια, που πάσχουν από αναπηρία 80% ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, κατέθεσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Η νέα ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης προβλέπει ότι οι ισοβίτες με προβλήματα υγείας ή υψηλό ποσοστό αναπηρίας θα μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό, εφόσον δεν έχουν τελέσει ανθρωποκτονία.

Όπως τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα που δεν ενέχουν ανθρωποκτόνα δράση και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η επίμαχη διάταξη (αναπηρία, πρόβλημα υγείας), τότε θα μπορούν να εκτίσουν κατ οίκον την ποινή τους, εφόσον παραμείνουν έγκλειστοι σε σωφρονιστικό κατάστημα πέντε -αντί δέκα- ετών.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα αδικήματα της οικονομικής απάτης ή υπεξαίρεσης κατά του Δημοσίου, καθώς και το μεγάλο εμπόριο ναρκωτικών αξίας άνω των 75.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη βράδυ, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε βελτιωτική αλλαγή επί της επίμαχης διάταξης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έδινε τη δυνατότητα αποφυλάκισης του Σάββα Ξήρου, λόγω αναπηρίας.

Στη διάταξη διευκρινίζεται ότι όσοι φυλακισμένοι με αναπηρία πάνω από 80% μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ' οίκον περιορισμό θα είναι υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, δηλαδή θα φοράνε το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, διατηρείται ως επιβαρυντική η κάλυψη του προσώπου και η χρήση κουκούλας μόνο στις περιπτώσεις εγκλήματος ληστείας, ενώ καταργείται για τα άλλα αδικήματα. Ακόμη, τόνισε ότι «η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».