Το Eurogroup της 11ης Μαΐου έθεσε ως ημερομηνία ορόσημο για επίτευξη συμφωνίας ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στους Financial Times, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για μία νέα σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Ο Μοσκοβισί επέμεινε πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» και κάλεσε την Ελλάδα «να επιταχύνει και να συγκεκριμενοποιήσει τις τεχνικές συζητήσει πάνω στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε στους θεσμούς».

Δίχως τη χρηματοδότηση που θα «ξεκλειδώσει» με την  επίτευξη συμφωνίας, η Ελλάδα ενδεχομένως να ξεμείνει από χρήματα και να αθετήσει τις πληρωμές της είτε προς το ΔΝΤ τον Μάιο, είτε προς την ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι όταν και θα ωριμάσουν τα μεγάλα δάνεια προς την Κεντρική Τράπεζα, σχολιάζουν οι FT.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι διαπραγματευτές από τους θεσμούς -που μέχρι πρότινος ονομαζόταν τρόικα- εξέφρασαν τον εκνευρισμό τους στην Ουάσινγκτον για το γεγονός ότι όπως αναφέρουν η Ελλάδα δεν πήρε στα σοβαρά τις τεχνικές συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν οι FT, δεν υπάρχει η διάθεση για εκταμίευση των χρημάτων δίχως ουσιαστική πρόοδο. 

Εν αναμονή και της επανέναρξης των συνομιλιών του Brussels Group, αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα πως η Ελληνική κυβέρνηση θα πάρει στα σοβαρά τις συζητήσεις, ωστόσο αρκετοί αναμένουν πως η χώρα αναμένεται να χρεοκοπήσει μέσα στους επόμενους μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Ωστόσο ο κ. Μοσκοβισί ήταν ανένδοτος ότι μία συμφωνία μπορεί ακόμα να επιτευχθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Μαΐου εάν οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν στα σοβαρά. 

«Έχουμε μπροστά μας δύο σημαντικές συναντήσεις. Αυτή της 24ης Απριλίου στη Ρίγα πρέπει να είναι μία χρήσιμη στιγμή στην οποία θα πρέπει να δούμε απτή πρόοδο ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Και μετά ακολουθεί η συνάντηση της 11ης Μαΐου, η οποία πρέπει να είναι η καθοριστική στιγμή» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί που πρόσθεσε: 

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αρκετά ακριβείς. Δεν είναι ότι δεν μιλάμε για τίποτα. Μιλάμε (...) αλλά τώρα πρέπει να γίνει πρόοδος. 

Παρότι αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο σε ιδιωτικές συζητήσεις για μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος την οποία θα ακολουθήσει μία ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να κάνει τις διαπραγματεύσεις να λειτουργήσουν. 

«Εάν η ακεραιότητα δεν διαφυλαχθεί, σημαίνει πως το ευρώ πλέον δεν είναι μία ενιαία ισοτιμία. Είναι απλώς ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών και έτσι είναι πιο αδύναμο από πριν. Εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά του», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. 

Και κατέληξε:

Το Grexit θα ήταν καταστροφή για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Κακή για τον ελληνικό λαό, κακή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το χρηματοοικονομικό ρίσκο θα μπορούσε να διευθετηθεί, ωστόσο ακόμα και έτσι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν κακό. Έτσι, το μότο μας είναι: “όχι στο Grexit”.