Κόντρες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών κράτησης τύπου Γ' και πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις για τους ισοβίτες φυλακισμένους και τους κουκουλοφόρους.

Η ΝΔ, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός της Δικαιοσύνης, επιμένει στην ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε για το άρθρο 2, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ισοβίτες, εκτός όσων έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, να συνεχίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ' οίκον περιορισμό, αφού έχουν εκτίσει τουλάχιστον πέντε χρόνια στη φυλακή.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το βράδυ, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των υπόλοιπων άρθρων.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «είναι μια πραγματικότητα ότι μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, οι κουκουλοφόροι θα αποθρασυνθούν». Έκανε ακόμη λόγο για «μια νέα κόκκινη αστυνομία που υπάρχει πλέον και η οποία ικανοποιεί την νέα ηγεσία», εντολές της οποίας είναι, όπως είπε, οι αστυνομικοί να παρακολουθούν απλά τους κουκουλοφόρους. «Κάποιοι απαιτούν ασυδοσία και φαίνεται πως έχουν ιδεολογική συγγένεια μαζί σας. Ο χώρος των κουκουλοφόρων λειτουργεί ως προπαρασκευαστικός χώρος για τρομοκρατία», είπε.

Η εισηγήτρια του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, αναχρονιστική και υποτιμητική την άποψη που εκφράστηκε ότι οι κοινωνικές ομάδες των αδικημένων και στερημένων είναι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που κατέθεσαν 28 βουλευτές του κόμματός του για την κατάργηση του λεγομένου κουκουλονόμου, σημειώνοντας ότι αν είναι να ποινικοποιούμε γενικώς τότε «να ποινικοποιήσουμε την σκάλα και τα γάντια που χρησιμοποιούν οι ληστές και να τους βάζουμε ισόβια».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό και της απέδωσε μεγάλη ανοχή - που προκαλεί ερωτηματικά - απέναντι σε τρομοκράτες και κουκουλοφόρους.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επεσήμανε ότι το κόμμα του πολλές φορές προώθησε, ψήφισε και στήριξε μέτρα ανθρωπιστικού χαρακτήρα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να το ταυτίζει με την ακροδεξιά.

«Δεν μπορείτε να μας κατατάσσετε στην τάξη των Ιαβέρηδων. Με τον Αγιάννη είμαστε, με τους «φτωχοδιαβόλους» είμαστε, απλώς δεν είμαστε με τους μεγαλοεγκληματίες, τους ποινικούς, τους εμπόρους ναρκωτικών και τους τρομοκράτες. Γι' αυτό, λοιπόν και ψηφίζουμε τα μέτρα και σας ζητάμε τους διαχωρισμούς. Δεν μπορείτε να μας ταυτίζετε με την ακροδεξιά, επειδή σας κάνουμε κριτική», τόνισε ο κ. Κούτσουκος.