Ηχηρά μηνύματα για γρήγορη επίτευξη συμφωνίας έστειλε η Ουάσινγκτον στην Αθήνα, τόσο δια του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσο και του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο κ.Ομπάμα σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι η  Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. 

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευξελιξία στην αγορά εργασίαςώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβασητων νέων.  «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι Έλληνες πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αναγκαίες τόσο η λιτότητα όσο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για την Ιταλία, έκρινε ότι η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι βρίσκεται στη σωστή πορεία με τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει. Σημείωσε ωστόσο ότι, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις για πτώση της ζήτησης και αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο να δωθεί μια ώθηση στην αύξηση της ζήτησης.

Τέλος σημείωσε, απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση:

«Θα χρειαστεί να πάρετε σκληρές αποφάσεις τις οποίες ο Ματέο Ρέντσι έχει αρχίσει να παίρνει».

Μήνυμα και από Λιου

Λίγες ώρες αργότερα, και ο Τζακ Λιου τοποθετήθηκε επί του θέματος, προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με στόχο τη συμφωνία.

«Προτρέπουμε τις (ελληνικές) αρχές να δεσμευτούν σύντομα και πλήρως στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους διεθνείς εταίρους τους» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου σε ανακοίνωση που είχε συνταχθεί προκειμένου να διανεμηθεί σε μια συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ.

«Το να μη επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσα δοκιμασίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα» τόνισε ο ίδιος.