Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση διαπίστωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στο Αμερικανικό Οικονομικό Ινστιτούτο Peterson επεσήμανε πως ναι μεν «υπάρχουν αποκλίσεις σε βασικά ζητήματα, αλλά έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα».

Ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε: «Πρόθεσή μου να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά οικονομικά ανεξάρτητη και να έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη».

«Ορισμένες διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν» δήλωσε, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η επίλυσή τους, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, η οποία θα τονώσει την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως:

Όταν είσαι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα χάνεις ένας μέρος της πολιτικής σου ευελιξίας.

Ως προϋποθέσεις για την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πρέπει να είναι «δημοσιονομικά βιώσιμες», να «συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη» και να εξασφαλίζουν την σταθερότητα των τραπεζών.

Υπογράμμισε ότι «εμπιστεύεται» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και ότι έχει «καλή σχέση» μαζί του, αλλά επέκρινε τη «συγκρουσιακή προσέγγιση» που έχουν υιοθετήσει κάποια πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. «Λίγο λιγότερη έκθεση στα μέσα ενημέρωση και λίγες περισσότερες κλειστές πόρτες» θα βοηθούσαν, είπε.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ο πρόεδρος του Eurogroup συμφώνησε με το ΔΝΤ πως στην παρούσα μορφή «δεν είναι βιώσιμο», λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης και κακής δομής. Επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμισή του, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε εξάλλου πως είναι έτοιμος να τηρήσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του 2012 – αλλά αφού υπάρξει συμφωνία και αφού αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του χρέους.