Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, στη διάλεξή του στην Αθήνα, απάντησε σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί «έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο», λέγοντας:

Η χώρα θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία. Αν είναι έτσι, δεχτείτε αυτή τη συμφωνία.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν «κόλαση».

«Πρέπει να υπάρξει πεδίο για μια λογική συμφωνία Ελλάδας-Ευρώπης, προς όφελος όλων», επανέλαβε.

Ερωτηθείς για το ύψος που αποδεκτού πλεονάσματος, το τοποθέτησε γύρω στο 1% ή και κάτι περισσότερο, ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει ποιες είναι απαραίτητες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποτελούν κεντρικό σημείο σύγκρουσης. Υπάρχει ένας «φετιχισμός» γι αυτό το θέμα είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά».

«Πρέπει να ρίξετε το βάρος στις εξαγωγές, προκειμένου να επιτύχετε γρήγορη ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, η οποία για μένα είναι το βασικό πρόβλημα», είπε και επανέλαβε πολλές φορές ότι η πολιτική της λιτότητας και ο πόνος των Ελλήνων ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα. Ούτε οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την Ελλάδα δεν είναι μεγάλα, δεν χρειάζονται οι Βόρειοι το χρήμα της Ελλάδας, τόνισε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολλά στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ έχουν καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης και δεν πρέπει οι πάντες να εκλαμβάνονται ως εχθροί. 

«Ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι εναντίον σας. Δεν είναι εχθρός σας», είπε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ειδικότερα για την ΕΚΤ, είπε ότι έχει κάνει προσπάθειες νομισματικής χαλάρωσης, προγράμματα που εμποδίζουν να φτάσουν οι χώρες στο χείλος του αποπληθωρισμού. Η πτώση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2%, στο 0,6% που βρίσκεται είναι καταστροφικό. Έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις παγκόσμια και πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπισή του, τόνισε.