Προς απάντηση δηλώσεων αναφορικά με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, το ΥΠΟΙΚ παραθέτει τα ακριβή αποσπάσματα και«καλεί όσους προβαίνουν σε παρερμηνείες, όπως ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, να τα διαβάσουν και να μην μένουν μόνο στους τίτλους».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Βαρουφάκη:

«Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών και τους τελευταίους μήνες είναι αναγκασμένη να ξεπληρώνει τα χρέη της χρησιμοποιώντας τη δική της πολύ περιορισμένη ρευστότητα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν μία χώρα σε πρόγραμμα. Σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς λένε «καμία ρευστότητα για σένα, καμία εκταμίευση, καμία νέα σύμβαση», τότε φυσικά αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε άλλη χώρα που βρισκόταν σε κάποιο είδος προγράμματος του ΔΝΤ, της "τρόικας" ή της ΕΚΤ.

 Αυτό που ονομάζεται χρεοκοπία έχει ήδη συμβεί το 2012, όταν η ελληνική κυβέρνηση χρεοκόπησε στα 100 δισ. ευρώ υπαρχόντων δανειακών υποχρεώσεων. Οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπία δεν θα ήταν η σωστή λύση τώρα. Δεν είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε, ούτε κάτι το οποίο σχεδιάζουμε και δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας. Έχουμε μία συμφωνία. Τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η οποία πολύ συγκεκριμένα λέει ότι η τελευταία αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος θα κριθεί έως τα τέλη Απριλίου. Δουλεύουμε πολύ σκληρά με αυτό το στόχο και δεν έχουμε αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει τον τρόπο να δημιουργήσει κοινό έδαφος ανάμεσα στο προηγούμενο πρόγραμμα -πάνω στο οποίο πολλοί από τους εταίρους μας επιμένουν απλά και μόνο επειδή είναι εκεί και εδώ υπάρχει μία σχετική αδράνεια- και τα νέα δεδομένα της πραγματικότητας»

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης είχε εξαπολύσει επίθεση στον κ. Βαρουφάκη.

«Στις 6 Απριλίου ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές στο διηνεκές. Στις 16 Απριλίου απειλεί ότι, αν δεν κάνουν πίσω οι εταίροι, δεν θα πληρώσει τις δόσεις για το χρέος» σημείωσε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε:

Αυτή η κυβέρνηση προφανώς δεν είναι σοβαρή. Κυρίως, όμως, δεν προστατεύει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας! Και δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός και οι κίνδυνοι αυξάνονται.

Νωρίτερα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για το ΤΧΣ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δεν έχει δυστυχώς καμία αναστολή να πει ψέματα και να υιοθετήσει ψευτοδικολαβικά επιχειρήματα ο κ. Βαρουφάκης. Έχουμε πει  ότι η παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης, δηλαδή του μνημονίου που υπέγραψε χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση ο κ. Βαρουφάκης προβλέπει την επιστροφή των 11 δις του ΤΧΣ στο EFSF.

Τους πήραν τα λεφτά μέσα από τα χέρια και μετά έψαχναν να ζητήσουν πίσω το 1,2 δις. Τώρα ο κ. Βαρουφάκης λέει ανερυθρίαστα ότι φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί υπέγραψε την αρχική σύμβαση !

Όμως στην προηγούμενη παράταση μέχρι 28.2.2015 δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο.  Τα 11 δις προοριζόντουσαν για αποθεματικό της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Τα λεφτά τα πήραν μέσα από τα χέρια του κ. Βαρουφάκη στο Eurogroup της 20.2 λόγω σκληρής και επιτυχούς διαπραγμάτευσης! Και νομικά αυτό  υπεγράφη με την παράταση του μνημονίου από τον ίδιο, ερήμην της Βουλής. Τέρμα τα ψέματα.