Μετά τον Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μείωσε τις προσδοκίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Παράλληλα άφησε αιχμές για καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η πρόοδος στις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο είναι περιορισμένη» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο Reuters στο περιθώριο των εαρινών εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

«Είναι πλέον καιρός προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Καταρχάς και κυρίως χρειάζεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στους όρους του προγράμματος και θα εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε και πρόσθεσε:

Προκειμένου να εκταμιευθούν κεφάλαια, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι σημειώνει επαρκή πρόοδο σε σχέση με τις προσπάθειες εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τώρα, είναι η ύστατη στιγμή που πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά.

«Δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να μπορέσουμε να καταλήξουμε την 24η Απριλίου στο συμπέρασμα ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση» ακόμα και διαμήνυσε την ετοιμότητα του Eurogroup να δεχθεί μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αρκεί να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

«Τώρα, επαφίεται πραγματικά στην ελληνική πλευρά- πόσο σύντομα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των όρων, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια στο ισχύον πρόγραμμα» συνέχισε και κατέληξε:

Η κατάσταση με τη ρευστότητα είναι περίπλοκη, όμως αυτός είναι επιπλέον λόγος προκειμένου η ελληνική πλευρά να εργαστεί πιο εντατικά επί των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.