current views are: 2

18 Απριλίου 2015
Δημοσίευση15:57

Ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό – Ποια μέτρα μελετούν κυβέρνηση και περιφέρειες

Ευρεία σύσκεψη, με τους Περιφερειάρχες της χώρας, υπό τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό.

Δημοσίευση 15:57’
αρθρο-newpost

Ευρεία σύσκεψη, με τους Περιφερειάρχες της χώρας, υπό τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό.

Ευρεία σύσκεψη, με τους Περιφερειάρχες της χώρας, υπό τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό.

Η σύσκεψη είχε ως στόχο την από κοινού εκπόνηση σχεδίου δράσης για την προσφορότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών.   

Στη σύσκεψη εργασίας συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  Κώστας Πουλάκης καθώς και ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Με πρωτοβουλία μας και αφού έχουν ενεργοποιηθεί, έτσι κι αλλιώς οι δομές της εκλεγμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της χώρας, συγκαλέσαμε τη σημερινή σύσκεψη κι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση με βάση ένα πρώτο σχέδιο για τη διαμόρφωση εκείνων των δομών φιλοξενίας, ολιγάριθμων και σε μικρές ποσότητες θα έλεγε κανείς, κατά Περιφέρεια που θα μπορούσε και θα πρέπει να αποτελέσει και το έμπρακτο διαβατήριο της χώρας έτσι ώστε και να αποδεσμευτούν πόροι και να υπάρξουν καινούριοι πόροι για να αντιμετωπιστεί το φλέγον αυτό ζήτημα. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθεί η θέση της χώρας ενόψει της διάσκεψης του Ιουνίου με βάση την απόφαση και την εξαγγελία της κυβέρνησης πριν από μια εβδομάδα, για να τεθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα μαζί και με τις άλλες χώρες του νότου το μείζον ζήτημα της ανάληψης του μεριδίου ευθύνης από όλες τις χώρες της Ευρώπης τόσο για το οξύ, το πολύ οξυμένο σήμερα ζήτημα το προσφυγικό αλλά κι ευρύτερα και μεσομακροπρόθεσμα το μεταναστευτικό.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ««είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια οξυμένη κατάσταση, άλλες χώρες βέβαια πολλαπλάσια ρεύματα δέχονται αυτή τη στιγμή, αλλά και για τη χώρα μας είναι αυξημένοι αριθμοί».

Και συνέχισε:

Εντοπίστηκε και πολύ σωστά από τους περιφερειάρχες ότι υπάρχει έλλειμμα διαχρονικό, τόσο σε δομές και σε υπηρεσιακό προσωπικό, σε όλους τους τομείς αστυνομία, λιμενικό, δομές υγείας αλλά υπάρχει και νομοθετικό έλλειμμα ως προς το ότι θα πρέπει με έναν νόμιμο τρόπο να μπορούν τις δαπάνες που κάνουν με τρόπο φερέγγυο να τις υλοποιούν σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και να μην μπλοκάρονται. 

Όπως επίσης και άλλες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν σε νομοθετικό επίπεδο, έτσι ώστε χωρίς να χαλάει η ισορροπία των πραγματικών αρμοδιοτήτων για το θέμα, που είναι του κεντρικού κράτους και του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, να είναι δυνατόν να υπάρξουν οι άριστες συνέργειες σε πανελλαδική κλίμακα. Προκειμένου στο μέτρο των δυνατοτήτων να μπορέσει η χώρα μας με ασφάλεια για τον κοινωνικό ιστό, για το μέλλον της και για τις τοπικές κοινωνίες να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον φιλοξενίας, αλληλεγγύης, μέχρις ότου γίνει δυνατόν και ελπίζουμε αυτό να είναι μικρό χρονικό διάστημα για κάθε έναν εκ των ενδιαφερομένων, για το 80 τοις εκατό τουλάχιστον αυτή της ροής που έχουν δικαιώματα status προσφύγων να μπορούν να το υλοποιήσουν.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι χρειάζεται μια εθνικού τύπου κινητοποίηση κι ένα αντίστοιχο σχέδιο. Συμφωνήσαμε και την επόμενη εβδομάδα όλη αυτή την εμπειρία και της Ένωσης Περιφερειών να την έχουμε να τη ξανασυζητήσουμε.

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της ροής των προσφύγων επαυξάνεται λόγω της πολύ κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Μιλάμε για μερικά εκατομμύρια από τη Λιβύη μέχρι πάνω πάνω από πρόσφυγες. Καθημερινά διογκώνεται αυτό το ρεύμα. Δυστυχώς είχαμε τετρακόσιους πνιγμούς μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, όχι εδώ στη χώρα μας αλλά κάπου αλλού, αλλά το ίδιο κάνει. Τρεισήμισι χιλιάδες θύματα ήταν μέσα στο 2014 για να καταλάβετε. Η αυξητική ροή έχει ξεκινήσει από το 2013-2014. Φέτος ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη. Αυτό είναι μια γενική, διεθνής και ευρωπαϊκή κατάσταση όπως σωστά ειπώθηκε την οποία από κοινού θα αντιμετωπίσουμε».

Πανούσης: Εργασία προσφύγων σε αγροτικές περιοχές

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης από την πλευρά του τόνισε ότι «ότι οι κινήσεις που γίνονται και σε επίπεδο Δήμων και σε επίπεδο Περιφερειών δημιουργούν την συνευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να λύσεις αυτό το πρόβλημα μόνο μέσω της Ελλάδος. Θα λυθεί μέσω της Ευρώπης. Αλλά και ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός είναι πολύ δύσκολο να το λύσει χωρίς να έχει τη συνδρομή όλης της Περιφέρειας τουλάχιστον. 

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος να βλέπουμε εικόνες όπου όλοι να μαζεύονται στον Πειραιά, όλοι να μαζεύονται στην Αθήνα, 100.000 άνθρωποι που ψάχνουν να βρούνε τη μοίρα τους. Θα πρέπει λοιπόν και η κατανομή να γίνεται αλλού και ένα περιορισμένο δικαίωμα εργασίας να δοθεί σε όσους μένουν 6 μήνες με αναβολή ώστε να νιώθουν χρήσιμοι και η αγροτική περιοχή να αναπτυχθεί για δουλειές που οι έλληνες δεν θέλουν να κάνουν και πολλά άλλα μέτρα».

Και συνέχισε: 

Ακούω τις διάφορες απόψεις ότι και να έρθουνε και ένα εκατομμύριο και δυο και τρεις δεν βλάπτει διότι είναι πονεμένοι άνθρωποι. Προφανώς είναι πονεμένοι άνθρωποι, αλλά όταν έχεις 9 εκατομμύρια έλληνες δεν μπορείς να έχεις 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς. Έχεις πρόβλημα. Όλα αυτά συζητήθηκαν. Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και την άλλη βδομάδα νομίζω η κ. Χριστοδουλοπούλου, πιθανότατα και ο κ. Βούτσης, με μια εκπροσώπηση των Περιφερειαρχών, θα μιλήσουνε ειδικότερα για τα θέματα.

Ο κ. Πανούσης συμπλήρωσε ότι «η Αστυνομία είναι παρούσα και στα νησιά και θα ενδυναμωθεί η παρουσία της. Και σε όλη αυτή τη μετάβαση από το νησί σε κάποια κέντρα υπάρχοντα η τα άλλα που θα δημιουργηθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας».

Πρόσθεσε, ακόμα ότι «δεν είναι δυνατόν να έρχονται 100.000, να επαναπροωθούνται 10.000 και οι 90.000 να γίνονται αόρατοι. Θα πρέπει να ξέρουμε πού είναι αυτοί οι άνθρωποι. Ήδη φτάνουμε σ’ ένα μεγάλο αριθμό, που έχουμε 500.000 περίπου νομιμοποιημένους και γύρω στους 300.000 άτυπους . Εάν κάθε χρόνο μπαίνουν άλλοι 100 θα έχουμε ένα πρόβλημα. (…) Όλη λοιπόν αυτή η αλυσίδα “μπαίνω και βγαίνω” πρέπει να ελεγχθεί από το κράτος και πρέπει αμέσως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να δώσουν τη στήριξή τους».

Αγοραστός: Οι δομές και τα χρήματα δεν φτάνουν

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «το θέμα είναι φλέγον, είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό, είναι ανθρωπιστικό. Σε ανθρωπιστικά ζητήματα εμείς είμαστε πρωτοπόροι. Δεν μπορείς να βλέπεις τα μάτια των παιδιών των προσφύγων και να μη συγκινήσε και να μην έρχεσαι να βοηθήσεις. Άλλωστε οι δύο Περιφερειάρχες μας του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ήδη είναι πιο μπροστά από όλους συμβάλλουν οικονομικά αλλά και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι «είναι τεράστιο το πρόβλημα. Μεγάλη η ροή. Τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπουμε είναι αποτρεπτικά. Να μην έρχονται. Διότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Οι δομές και τα χρήματα δεν φτάνουν για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ροή.
Θα έχουμε προβλήματα κοινωνικής συνοχής, προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Γιατί μην βγάζετε από το μυαλό σας ό τι μπορεί να παίζονται κι άλλα σχέδια. Προβλήματα κοινωνικού αυτοματισμού. Γιατί φτωχούς και άστεγους έχουμε και Έλληνες. Γιατί έχουμε ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθειά μας και εμείς πρέπει να μεταφέρουμε χρήματα προς τα εκεί. Κοινωνικό αυτοματισμού που κάποιοι θα λένε γιατί να γίνει εδώ αυτό το ανοικτού τύπου και να μη γίνει αλλού» και εξήγησε:

Έχουμε προβλήματα υποστελέχωσης Λιμενικού, νοσοκομείων, Αστυνομίας και δεν έχουμε συνοριοφύλακες στα νησιά μας. Η Φρόντεξ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη και περισσότερη βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι ο υπεύθυνος ο κ. Αβραμόπουλος να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια προς τη χώρα μας. Να κάνουμε μια ευρύτερη συμμαχία και το είπαμε στην επιτροπή Περιφερειών το θέμα αυτό το θέμα προχθές αλλά και με τις χώρες του νότου Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα. 

Κι οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο από την είσοδο στην επαναπροώθηση, με όλα τα βήματα συγκεκριμένα, διότι δεν μπορεί να βρίσκονται εδώ επ’ άπειρον. Και ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι παράτυποι μετανάστες. Να γίνεται διαφορετική αντιμετώπιση.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτόγνωρο, μεγάλο ζήτημα. Είναι ζήτημα του υπουργείου, το ξέρουμε, είναι ζήτημα του Κράτους, το ξέρουμε, αλλά στη μεγάλη αυτή έκτακτη ανάγκη, λόγω της συχνότητας τώρα που πέφτουν και τα μποφόρ θα δείτε ότι καταγράφονται 1 στους 20 οι καταγραφές είναι από εκείνους που έρχονται μόνο με τον τρόπο του βυθίσματος και της περισυλλογής οι άλλοι που έρχονται απευθείας με βάρκες που φτάνουν δεν καταγράφονται».

«Θα ήθελα τελευταία να πω ότι κι ο κ Μάρδας θα πρέπει να μην πειράξει τα χρήματα των Περιφερειών, γιατί τα χρήματα αυτά είναι από το 2014 και τα χρήματα αυτά είναι και για έκτακτες ανάγκες όπως είναι αυτές οι ανάγκες που αντιμετωπίζουμε. Να μην τα ακουμπήσουν αυτά γιατί είναι χρήσιμα» πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα