Μπορεί δανειστές, εταίροι και διεθνής Τύπος να κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για μη ξεκάθαρη στάση στη διαπραγμάτευση, κατηγορώντας την Αθήνα ότι έτσι κλιμακώνει την αβεβαιότητα, όμως και οι ίδιοι κρατούν μία αντιφατική θέση απέναντι στο διαβόητο Grexit που δείχνει ξεκάθαρα... φόβο.

Ο γερμανικός Τύπος καθημερινά «βομβαρδίζει» την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη με σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άδεια ταμεία, διπλό νόμισμα. Φυσικά ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτός που ρίχνει νερό στο μύλο της σπέκουλας περί Grexit, πιέζοντας την ελληνική πλευρά, αφού μπορεί να μην εκτιμά ότι είναι το πιθανότερο, ωστόσο, τονίζει ότι «οι αγορές έχουν αποτιμήσει κάθε σενάριο». Στο ίδιο μήκος κύματος ακριβώς, στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνουν ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ δεν είναι το βασικό σενάριο, όμως η Ευρώπη είναι πολύ πιο προετοιμασμένη σε σχέση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Η πλευρά του φόβου

Η άποψη περί Grexit και ιδιαίτερα για τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την παγκόσμια οικονομία, βέβαια δεν είναι ακριβώς ίδια σε όλους τους δανειστές της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ φαίνεται να βλέπει ως εφιαλτική μία τέτοια εξέλιξη. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι απάντησε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στη Φρανκφούρτη: «Δεν θέλω να το διανοηθώ. Δεν είμαι πρόθυμος να συζητήσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο». O ίδιος, πάντως, το απόγευμα του Σαββάτου δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι «η Ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010 αν η κατάσταση επιδεινωθεί».

Μερικές ώρες νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η ύπατη αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας σε συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της G7 στην γερμανική πόλη Λούμπεκ. H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ελαστικότητα στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης χρέους, όχι μόνο από άποψη αλληλεγγύης, αλλά για να υπερασπιστεί το κοινό καλό. «Εάν πέσει ένας, τότε όλο το σύστημα θα πέσει, είμαι πεπεισμένη γι' αυτό» υπογράμμισε, σημειώνονας ότι Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και δικό της.

Στην ίδια συνάντηση, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνεται «ελαφρά» λόγος για Grexit, σχόλιο που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί αιχμή προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Tελικά, μπορεί οι δηλώσεις των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης για ρήξη, δημοψήφισμα, στάση πληρωμών προς τους δανειστές να θολώνουν το τοπίο για το μέλλον της σχέσης με τους εταίρους, όμως και οι τελευταίοι δικαιώνουν την ατάκα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο πρακτορείο Reuters περί «κακοφωνιών και αλλοπρόσαλλων διαρροών και δηλώσεων». Το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, εξάλλου, είναι κατ' αρχήν επικοινωνιακό.