Του Πάνου Ρασσιά

Με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού τους, τα στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού ξεκινούν την εβδομάδα που έρχεται το «άνοιγμα» προς την κοινωνία, με διπλό στόχο: τον επαναπατρισμό των παραδοσιακών ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ στα χρόνια του μνημονίου και την προσέλκυση πολιτών που, αν και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κλείσει 100 μέρες στο τιμόνι της χώρας, αρχίζουν και μετανιώνουν που την ψήφισαν.

Οι δηλώσεις υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αλλά και οι διαφοροποιήσεις, όπως του Γιάννη Πανούση, είναι «λάδι στη μηχανή» των στελεχών της ΝΔ, που με τις νομαρχιακές συνελεύσεις και τις Περιφερειακές Προσυνδιασκέψεις που προγραμματίζουν μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θέλουν να προσεγγίσουν κυρίως τη μεσαία τάξη (επιστήμονες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ) που πλήττονται περισσότερο από την πολιτική «των ανοικτών συνόρων».

Η επαφή όμως με τη μεσαία τάξη θα συνεχιστεί και για τα υπόλοιπα ζητήματα της καθημερινότητας που την πλήττουν άμεσα. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η παρουσία στελεχών της ΝΔ, όπως του Άδωνη Γεωργιάδη, του Νότη Μηταράκη, του Ανδρέα Παπαμιμίκου και άλλων, δίπλα στους μεταλλωρύχους, που ταξίδεψαν από τις Σκουριές ως την Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική.

Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται και τα ζητήματα της Παιδείας, με τη ΝΔ να επισημαίνει ότι η μανία της κυβέρνησης να κατεδαφίσει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια , φέρνοντας τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης τρεις δεκαετίες πίσω, θα «ξυπνήσει» σιγά-σιγά τις αντιδράσεις των οικογενειών, των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν και θέλουν να τελειώσουν το Πανεπιστήμιο.

Τα συνεχή μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση, χωρίς να φέρνει αποτελέσματα στην οικονομία, θεωρούν από τη Συγγρού ότι θα προκαλέσουν σιγά-σιγά τη φθορά της και ταυτόχρονα θα ανεβάζουν τον αντιπολιτευτικό ήχο της ΝΔ στα αυτιά της κοινωνίας. Με αυτή την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, εκτιμούν τα γαλάζια στελέχη, μεγάλα κοινωνικά στρώματα θα στραφούν σύντομα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα αποτελεί πλέον τη μόνη αξιόπιστη λύση.