Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών «σε περίπτωση αδιεξόδου».

Σε συνέντευξή του στο Βήμα ο κ. Δραγασάκης τονίζει πως στις συζητήσεις έχει επιτευχθεί πρόοδος και υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί νέες προτάσεις από τους δανειστές, ενώ η ίδια είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει λεπτομέρειες και εξειδικεύσεις που αφορούν τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την Αθήνα. «Δεν πρόκειται φυσικά να υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει» διευκρινίζει πάντως ο κ. Δραγασάκης.

«Αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά» δηλώνει και προσθέτει πως «δική μας επιδίωξη είναι μια βιώσιμη λύση εντός του ευρώ. Ομως και η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο». 

Στο ερώτημα εαν υπάρχει η σκέψη για προσφυγή στις κάλπες ή προκήρυξη δημοψηφίσματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο»ενώ συμπλήρωσε πως «στόχος είναι η συμφωνία». 

Στα σενάρια περί εναλλακτικής χρηματοδότησης του χρέους απαντά πως «δεν αναζητούμε υποκατάστατα του ευρωσυστήματος» και ξεκαθαρίζει πως το ζητούμενο στις επαφές και στις συναντήσεις στη Μόσχα, στο Πεκίνο ή ακόμη και στο Κατάρ, στο Αμπου Ντάμπι και στο Ιράν («εφόσον αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί» επισημαίνει) δεν είναι η χρηματοδότηση του χρέους. «Αυτό που αναζητούμε είναι ο αναπτυξιακός δανεισμός».