«Ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρώπη. Κι αυτόν τον δρόμο θα τον διαβούμε και θα τον διαβούμε νικηφόρα», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψη του στην οικία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη γενέτειρα του ιστορικού ηγέτη, την Πρώτη Σερρών.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε:

Καλούμαστε σήμερα να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό όραμα του Κ. Καραμανλή. Πρέπει να πορευτούμε μαζί με τους άλλους λαούς μέσα στην Ευρώπη.[...]. Να διορθώσουμε μαζί με τους άλλους λαούς την Ευρώπη, για να ξαναγυρίσει στις αρχικές αξίες της.

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε παράλληλα μήνυμα ενότητας και προσήλωσης στη Δημοκρατία και το καθήκον και υπογράμμισε:

Το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει διαχρονικό για τον τόπο και για τον λαό μας. Η προσήλωση στη Δημοκρατία, η πίστη στο καθήκον και στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η ενότητα στις δύσκολες ώρες για τις μεγάλες αποφάσεις, πέρα κι έξω από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις.

«Κυρίως, όμως, καλούμαστε σήμερα να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό όραμα του Κ. Καραμανλή. Να πορευτούμε μαζί με τους άλλους λαούς μέσα στην Ευρώπη. Γιατί μέσα από την Ευρώπη μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Και να διορθώσουμε μαζί με τους άλλους λαούς την Ευρώπη, ώστε να ξαναγυρίσει στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες κι εκείνη ξεκίνησε», πρόσθεσε.

«Πάντως, η μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τούτη την ώρα επιτάσσει αυτό που είπα και πριν. Ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρώπη. Κι αυτόν τον δρόμο θα τον διαβούμε και θα τον διαβούμε νικηφόρα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε και ξενάγησε στο σπίτι τού Κωνσταντίνου Καραμανλή, δείχνοντας του οικογενειακές φωτογραφίες αλλά και φωτογραφίες από το δημόσιο βίο του ιστορικού ηγέτη, ο αδελφός του Αχιλλέας Καραμανλής και ο γιος του Αχιλλέα, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κ.α.

«Πρόεδρε, σε ευχαριστώ, σαν Έλληνας. Δώσε μου τη δύναμη για να ανταποκριθώ στην αποστολή μου. Άλλωστε, εσύ τη δρομολόγησες με τον τρόπο σου» έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών μπροστά στο πορτραίτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπέγραψε με το μικρό του όνομα.