Του Φαίδωνα Παλαιολόγου

«Όσοι νομίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλοφάρει, θα διαπιστώσουν σύντομα ότι κάνουν τραγικό λάθος» επιμένουν να λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, με αφορμή τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές.

Η σκληρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού μέσω του πρακτορείο Reuters, μόνο τυχαία δεν έγινε, και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για " πολιτική διαφωνία" των εταίρων με την κυβέρνηση, ουσιαστικά έθεσε το περίγραμμα της σύγκρουσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν ως "προφάσεις εν αμαρτίαις" τη σχεδόν εμμονική προσήλωση των Θεσμών στο λογιστικό κομμάτι της λίστας μέτρων, διαβλέποντας ότι οι πλέον συντηρητικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι επιδιώκουν όχι το "τυχαίο" ατύχημα αλλά το "συντεταγμένο", επιδιώκοντας να στείλουν μήνυμα ότι οι συντηρητικές ελίτ "δεν θα ανεχθούν άλλο ελληνικού τύπου εκλογικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη".

Στο οικονομικό επιτελείο αν και η αισιοδοξία για λύση στο eurogroup στη Ρίγα δεν έχει καμφθεί, εν τούτοις θα επιθυμούσαν ένα σαφές μήνυμα, για έστω και τμηματική εκταμίευση της δόσης. Αντίθετα ενώ οι συζητήσεις με τους Θεσμούς προχωρούν, έστω και αργά, δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου εκτιμάται ότι δυναμιτίζουν το κλίμα και προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες στην επίλυση του ζητήματος.

"Δεν μας εκπλήσσουν αυτά τα δημοσιεύματα" επισημαίνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι ενίοτε διασκεδάζουν με τη σπουδή Ευρωπαίων αρθρογράφων να "πετάξουν εκτός ευρώ την Ελλάδα", και ταυτόχρονα εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι "η λύση δεν μπορεί να καθυστερεί, αφού και οι δύο πλευρές χάνουν". Οι πρόσφατες δηλώσεις Τόμσεν ότι "δεν ζητάμε οριζόντιες περικοπές συντάξεων" εκτιμήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο ως μια πρώτη στροφή στην αντιμετώπιση των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η κυβέρνηση, ενώ και το εξαιρετικά φιλικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα με τον Γ. Βαρουφάκη, επιτρέπει στα στελέχη της κυβέρνησης να παίρνουν "ανάσες αισιοδοξίας".

Βέβαια το κρίσιμο βήμα είναι η δημιουργία του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα ισχύσει μετά τον Ιούνιο, και κυρίως το πως αυτό θα αποτυπώσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

"Πρέπει να αρχίσουμε να κυβερνάμε και στο εσωτερικό, αφου όμως λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης" ισχυρίζονται στελέχη του Μαξίμου, τα οποία αποκλείουν εκλογές ή δημοψήφισμα. Οσοι μάλιστα συνομιλούν με τον πρωθυπουργό έχουν σχηματίσει την πεποίθηση πως " αν τρέξει η οικονομία, τότε θα ομαλοποιηθεί και το εσωτερικό μέτωπο" ευθεία απάντηση σε όσους ξεχνώντας το πρόσφατο κυβερνητικό τους παρελθόν κατηγορούν την κυβέρνηση για "στέγνωμα" της αγοράς.