Του Γιάννη Γιαννόπουλου
 
Παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για την διαπραγμάτευση αλλά και το εσωκομματικό πεδίο ετοιμάζουν στην λεωφόρο Συγγρού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost. Ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει την έντονη ανησυχία του για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και επισείει για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος ή ακόμη και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά τις επαφές που αναμένεται να έχει με τους κ.κ. Βενιζέλο και Θεοδωράκη αλλά και προσωπικότητες της πολιτικής που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας αναμένεται να δηλώσει έτοιμος για την συγκρότηση ενός φιλοευρωπαικού μετώπου. 
 
Το μέτωπο αυτό με κορμό τη ΝΔ θα αποτελεί τον εγγυητή της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη ακόμη και αν η κυβέρνηση επιλέξει την πολιτική της ρήξης με τους εταίρους. Ο κ Σαμαράς διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις, ίσως και εντός του Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία και θεωρεί ότι η ΝΔ θα πρέπει να ηγηθεί ενός πολιτικού συνασπισμού για την σωτηρία της χώρας. 
 
Υπαρκτό θεωρούν άλλωστε στη ΝΔ και το σενάριο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή ακόμη και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες γεγονός που ενισχύεται από τις συνεχιζόμενες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σημαντικής μερίδας βουλευτών. Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις πρώτες επαφές που θα έχει ο κ Σαμαράς τις επόμενες ημέρες με τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. 
 
Πονοκέφαλος όμως για τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελούν και οι εστίες έντονης κριτικής που ασκείται από μερίδα βουλευτών του κόμματος για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί η ΝΔ ( κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για παντελή απουσία και έλλειψη επιχειρημάτων ) που φτάνουν στον βαθμό να θέτουν εκ νέου θέμα ηγεσίας. 
 
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ανοικτά στον ΣΚΑΙ ότι «θα κάνει ό,τι πρέπει» προκειμένου να αλλάξει η ΝΔ προσανατολισμό και στην άποψη της «ψηλής» συντάσσονται αρκετοί βουλευτές, παρά το γεγονός ότι δεν το δηλώνουν επίσημα. 
 
Μπορεί η ηγεσία της ΝΔ και ο ίδιος ο κ Σαμαράς να έχει κλείσει το θέμα της αλλαγής προέδρου, ωστόσο φαίνεται ότι απαιτείται μια ακόμη παρέμβαση από τον ίδιο. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επόμενη ομιλία του μπροστά σε κομματικό ακροατήριο αναμένεται να ζητήσει από όποιον θέλει να αμφισβητήσει την ηγεσία να το κάνει ανοικτά. 
 
Στη ΝΔ υπάρχουν δύο απόψεις πάνω στο ζήτημα αυτό.  Εκείνοι που προτείνουν στον Αντώνη Σαμαρά να απευθύνει ευθέως το ερώτημα στους αμφισβητίες ώστε να τους εκθέσει και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρέπει να επανέλθει στο θέμα ώστε να φανεί ότι έχει κλείσει οριστικά το κεφάλαιο εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.