Την ελπίδα «να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε και η μνήμη της αρμενικής γενοκτονίας να αποκατασταθεί από όλη την διεθνή κοινότητα αλλά και οι γειτονικές σχέσεις και συνεργασίες να βελτιωθούν, προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής», εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915.

«Η ανεξίτηλη αυτή κηλίδα της γενοκτονίας, αποτελεί ανεξόφλητο γραμμάτιο απέναντι στην ανθρωπότητα και μόνο η αναγνώρισή της μπορεί να αποκαταστήσει μερικώς το δράμα του αρμενικού λαού και να βάλει τις βάσεις για ένα διαφορετικό αύριο. Η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και το θρησκευτικό μίσος, είναι πράξεις καταδικαστέες από την συνείδηση των Λαών και θεωρούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», πρόσθεσε ο Νίκος Τόσκας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των κρατών χωρίς αλήθεια και μνήμη αλλά και χωρίς όρους πρόληψης από την διεθνή κοινότητα. Η συμφιλίωση των κρατών με το παρελθόν τους και η κριτική αποτίμηση της ιστορίας τους αποτελεί υποχρέωση και συμβάλλει στην θεμελίωση σχέσεων συνεργασίας και ειλικρινούς προσέγγισης», σημείωσε.

Ο κ. Τόσκας κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο.