current views are: 2

19 Απριλίου 2015
Δημοσίευση17:41

Έκκληση Τσίπρα στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό – Έκτατη Σύνοδος τη Δευτέρα

Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ συγκάλεσε η ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, στη σκιά της νέας τραγωδίας ανοιχτά στη Λαμπεντούζα με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες.

Δημοσίευση 17:41’
αρθρο-newpost

Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ συγκάλεσε η ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, στη σκιά της νέας τραγωδίας ανοιχτά στη Λαμπεντούζα με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες.

Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ συγκάλεσε η ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη σκιά της νέας τραγωδίας ανοιχτά στη Λαμπεντούζα με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες.

Η έκτακτη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο και σε αυτή θα συμμετάσχει ο κ. Αβραμόπουλος και οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών – μελών της ΕΕ.

Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε:

Η τραγωδία στη Μεσόγειο είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε τολμηρές δράσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης.  Αύριο, θα μεταβώ στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχω στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα συζητήσει εκτάκτως τη μετανάστευση, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Η επίσκεψή μου στη Θέουτα και τη Μελίγια παραμένει μία από τις προτεραιότητές μου και αναμένω να οριστεί σύντομα η νέα ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ολόκληρη η ατζέντα για το κρίσιμο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο λόγω των εξελίξεων επισπεύτηκε.

Ο κ. Αβραμόπουλος που σήμερα βρισκόταν στη Μαδρίτη, θα επισκεπτόταν τη Ρώμη την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή πιθανότατα να βρισκόταν στην Αθήνα, περιοδεία που ακυρώθηκε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος πάντως ενδέχεται να έρθει τελικά στην Αθήνα την Παρασκευήπροκειμένου να συναντηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη μετανάστευση. 

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ζήτησαν μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ματέο Ρέντσι, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μαριάνο Ραχόι.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από το νέο ναυάγιο ενώ ανακοίνωσε την προσεχή πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα.

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, «είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες», επέμεινε η Επιτροπή.

Τσίπρας: Θάλασσα – νεκροταφείο η Μεσόγειος

«Η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία. Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει:

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία. Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς.

Ο έλληνας πρωθυπουργός παράλληλα απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το σχέδιο πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

«Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ρέντσι

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιταλό ομόλογό του.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό ναυάγιο, ενώ του εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση που είχε υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούμε καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Ματέο Ρέντσι περιέγραψε στον κ. Τσίπρα την κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια των ερευνών διάσωσης.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εξατάζει ο Τουσκ

Το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ εξετάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, με θέμα την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο ίδιος ο Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι είχε επικοινωνία με ηγέτες χωρών της ΕΕ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέσα «αντιμετώπισης της κατάστασης». 


σχετικα αρθρα