Μια εβδομάδα πίσω, η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μυστικό σχέδιο για πρόωρες εκλογές. Εμείς, γράψαμε ότι «η κυβέρνηση διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές, αλλά εισηγήσεις υπάρχουν!»

Χθες (επιβεβαιωθήκαμε καθώς) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε ορθάνοικτο το παράθυρο για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στο ΒΗΜΑ) παραδέχθηκε ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο». 

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιθυμεί να επιτευχθεί μια συμφωνία και να αποφευχθεί το αδιέξοδο. Το γεγονός καταδεικνύεται και από την πληροφορία της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν συγκροτήσει το Frakkfurt Dinner Group που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα τρεις ή τέσσερις φορές, κυρίως μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικών συνομιλιών. Άσχετα αν το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, το πνεύμα του κάνει λόγο για πρόθεση να βρεθεί λύση. 

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού, υποστηρίζουν ότι εφόσον υπάρξει καλή θέληση από την πλευρά των δανειστών, η συμφωνία θα επιτευχθεί έστω και αν η ελληνική κυβέρνηση χρειαστεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Θυμίζουμε ότι οι τέσσερις «κόκκινες γραμμές», όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ήταν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και οι αποκρατικοποιήσεις. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αποτελούν τομείς στους οποίους η κυβέρνηση είναι απίθανο να κάνει πίσω. Για τον ΦΠΑ όμως και τις αποκρατικοποιήσεις, δεν αποκλείεται όμως κάποια μικρή υποχώρηση. Διότι ο «έντιμος συμβιβασμός» προϋποθέτει υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.  

Στην περίπτωση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να διαχειριστεί την εσωκομματική αντιπολίτευση. Μόλις χθες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (στη Real News) δήλωνε ότι:

«Δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ιδιωτικοποίηση στη χώρα και ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στις στρατηγικές επιχειρήσεις και στις στρατηγικές υποδομές και δίκτυά της. Από τότε που επί Σημίτη ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας επιτάθηκε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα και η οικονομία άρχισε να μετατρέπεται σταδιακά σε «φούσκα». Οι επιλογές των ιδιωτικοποιήσεων επιβάλλονται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες στις χώρες μπανανίες».  

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι αντιδράσεις Λαφαζάνη – Αριστερής Πλατφόρμας μπορεί να καμφθούν. Ιδιαιτέρως μετά τις συνομιλίες της Μόσχας, στις οποίες ο υπουργός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και όπου εκδηλώθηκε ρωσικό ενδιαφέρον για τους σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 

Τούτων δοθέντων, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Γιατί, κακά τα ψέματα, άσχετα με τις απόψεις που διατυπώνουν υπουργοί και συνεργάτες, η τελική απόφαση θα είναι του Αλέξη Τσίπρα.