Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης και κρίσιμων διλημμάτων στην ελληνική κοινωνία εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων. 

Ο κ. Σαμαράς, που διατηρεί ανοικτή γραμμή και με το εξωτερικό επιχειρώντας να ακτινογραφήσει τις διαθέσεις των δύο πλευρών (σ.σ. καθώς η «γραμμή» του Μαξίμου παρεμένει συγκεχυμένη) θεωρεί ότι πολύ σύντομα, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί απέναντι σε σκληρά διλήμματα, τα οποία δεν αποκλείεται να επιδιώξει να «φορτώσει» στις πλάτες των πολιτών, μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος

Πρακτικά καθώς το δημοψήφισμα θεωρείται ως η μάλλον ασθενέστερη εκδοχή, αυτό που κυριαρχεί στα σενάρια της Συγγρού είναι είτε οι εκλογές είτε η ανασύνθεση της κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. 

Στο ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει – ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος – να είναι αυτός που θα καθορίσει τους όρους συγκρότησης του «φιλευρωπαϊκού μετώπου» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κι αυτό θα επιδιωχθεί να συγκροτηθεί, είτε ο κ. Τσίπρας εμφανιστεί σε πιο μετριοπαθή γραμμή και οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες προκειμένου να απαλλαγεί από την «αριστερή πλατφόρμα», είτε – κυρίως – εάν ο Πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και υιοθέτησης εθνικού νομίσματος. 

Επίσης, σε ενδεχόμενη συζήτηση περί μίας νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή είναι σαφές ότι ο τέως Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να είναι εκείνος που θα «μιλήσει» εκ μέρους της κεντροδεξιάς. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς, εν αντιθέσει με τα διακινούμενα, θα βιαστεί να προχωρήσει σε «προτάσεις» προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Άλλωστε, ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε ο κ. Θεοδωράκης θα αποδέχονταν σε αυτή τη φάση να εμφανιστούν ότι συμπλέουν με τη Ν.Δ. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα επενδύσει στην υπεροπλία της Ν.Δ. ως αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και στην εκ των πραγμάτων σύμπτωση των τριών κομμάτων σε σειρά πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων, προκειμένου σταδιακά να ενισχύσει την εικόνα της κοινής γραμμής μεταξύ των τριών. Και θα κάνει την κίνησή του, σε χρόνο που μία ενδεχόμενη νέα άρνηση για τη σύμπηξη ευρωπαϊκού μετώπου από τα δύο κόμματα δεν θα είναι χωρίς πολιτικό και εκλογικό κόστος...