Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Κάτι κινείται στην διαπραγμάτευση. Αυτό τουλάχιστον το μήνυμα στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας θετικό απολογισμό του πρώτου διήμερου της συνεδρίασης του Brussels Group στο Παρίσι. 

Κυβερνητικές πηγές διατείνονται ότι έχει υπάρξει σημαντική σύγκληση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος τονίζοντας δε, ότι και οι δανειστές συναινούν με μία προσέγγιση για πλεόνασμα της τάξης του 1,2%-1,5%.

Επίσης, οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προσέγγισης και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αν και όπως επισημαίνουν υπάρχει ακόμη και τώρα μία διάσταση ως προς τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τμήμα των κερδών από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να κατευθύνεται για την ανάπτυξη και όχι αποκλειστικά για το χρέος. 

Απόσταση υπάρχει πάντως ακόμη για τα θέματα της φορολογίας καθώς οι δανειστές επιμένουν για αυξήσεις στον ΦΠΑ και όχι μόνο.
Ο Αλέξης Τσίπρας που ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι επισκέπτεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μία προσπάθεια να σώσει επικοινωνιακά όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο το ζήτημα του ασύλου και το μεταναστευτικό.

Στο στόχαστρο μπήκε για μία ακόμη φορά ο Γιάννης Πανούσης, όμως ο πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του να επισκεφθεί το υπουργείο ουσιαστικά δίνει φιλί ζωής στον αναπληρωτή υπουργό που το τελευταίο διάστημα είχε υπαινιχθεί ακόμη και παραίτησή του είτε εθελούσια είτε αναγκαστική.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν γίνεται να δείχνει αδράνεια σε θέματα καθημερινότητας και άσκησης εσωτερικής πολιτικής γι’ αυτό και βγάζει μπροστά τον πρωθυπουργό.

Για το μεταναστευτικό και την τραγωδία στην Λαμπεντούζα ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Ματέο Ρέντσι με τον οποίο θα επιδιώξει να συντονιστεί σε μία προσπάθεια αντίστασης των χωρών του νότου στο Δουβλίνο 2.