Τους βασικούς άξονες και το πλαίσιο των αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κατεχάκη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τις αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες ήδη εξελίσσονται με στόχο την συμφιλίωση του αστυνομικού με τον πολίτη αλλά και την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.  «Το Δημοκρατικό Πολίτευμα και οι πολίτες περιμένουν πολλά από την αστυνομία. Πρέπει να αλλάξει το κοινωνικό προφίλ του έλληνα αστυνομικού» σημείωσε ο υπουργός.

Τσίπρας: Οι τρεις άξονες των αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι δεν ήταν συμβολική η επίσκεψή του. «Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να σας πω ότι έργο της αστυνομίας είναι δύσκολο και πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους νόμους και το Σύνταγμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει το έργο της αστυνομίας. Το μεγάλο ζητούμενο για κάθε δημοκρατική χώρα του κόσμου είναι μια αστυνομία αξιόμαχη που θα τηρεί κατά γράμμα τους νόμους. Που θα επεμβαίνει εκεί που χρειάζεται αλλά θα είναι φίλος του πολίτη. Η αντίληψη ότι οι νόμοι υπάρχουν για να ικανοποιούν τους εγκληματίες και η αστυνομία πρέπει να τους παραβιάζει για να λειτουργεί, είναι μια αντίληψη εσφαλμένη και υπερσυντηριτική» πρόσθεσε.

Ο τρόπος λειτουργίας της Αστυνομίας είναι ο καθρέφτης της Δημοκρατίας και της κοινωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι ο πολίτης χαίρεται όταν βλέπει τον αστυνομικό στην γειτονιά του, όχι για να του καταστείλει ελευθερίες, αλλά για να τον προστατέψει όταν το χρειάζεται. Ο κάθε έλληνας πολίτης γνωρίζει ότι η δοκιμασία που ζουν καθημερινά οι αστυνομικοί είναι κάτι ξεχωριστό από αυτό που ζουν οι υπόλοιποι πολίτες στις δουλειές τους.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους τρεις άξονες των αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ. «Ο πρώτος άξονας είναι αυτός που αντιμετωπίζει τον αστυνομικό ως άνθρωπο. Οι συνθήκες εργασίας του, τα μέσα που του παρέχονται και οι παροχές του πρέπει να αντανακλά το λειτούργημα που παρέχουν στους πολίτες». Ο αστυνομικός ως εργαζόμενος θα δικαιωθεί για τις μισθολογικές αδικίες που έχει υποστεί.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην εκπαίδευση των αστυνομικών, η εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών και ο εκσυγχρονισμός του έργου τους. Ο τρίτος άξονας είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι μεταρρυθμίσεις στην Αστυνομία για την διαφάνεια και των θεσμικών εσωτερικών διαδικασιών.

«Θα επιδείξετε μηδενική ανοχή στην διαφθορά και την παρανομία» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και τους αστυνομικούς ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι ένα παράδειγμα διαφθοράς στο Σώμα μπορεί να κάνει μεγάλο κακό. Αναφερόμενος στη δράση οργανωμένων θυλάκων στην Αστυνομία, σημείωσε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να έχουν πολιτική άποψη. Ωστόσο φαινόμενα θυλάκων αντιλήψεων που έχουν καταδικαστεί από την κοινωνία δεν θα γίνουν ανεκτά».

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, αυτό ισχύει και προς το εξωτερικό και το εσωτερικό»

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη, ωστόσο η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά στην κατεύθυνση του κράτους δικαίου. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος των ειλογών. Η εμμονή στη Δημοκρατία και στη διαφάνεια και στο Σύνταγμα είναι για εμάς απαράβατος κανόνας. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, αυτό ισχύει και προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Η επιμονή δε ορισμένων στο να σπάσουν την λαική ενότητα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, πρόσθεσε.