Ανακοίνωση για τη νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο εξέδωσε το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει:

Η νέα τραγωδία, με τον θάνατο εκατοντάδων προσφύγων στη Μεσόγειο, είναι μια ακόμη απόδειξη για το ότι η πολιτική της ΕΕ και άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για τους πολέμους στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής, για την προσφυγιά και τον θάνατο χιλιάδων κατατρεγμένων, έχει πάρει χαρακτηριστικά εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ως ψεύτικα και προκλητικά για τους λαούς τα «δάκρυα» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, προσθέτοντας ότι «είναι η ίδια η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που πρωταγωνίστησαν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις κατά χωρών όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που δημιούργησαν το τέρας των "τζιχαντιστών"».

«Είναι η ίδια η ΕΕ, που με την πολιτική της πνίγει χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αφού τα κύματα των απελπισμένων ανθρώπων εξαιτίας της φτώχειας, των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων δεν μπορούν να τα σταματήσουν ούτε οι "φράχτες", ούτε η Frontex, ούτε άλλα μέτρα καταστολής. Όλα αυτά απλά και μόνο αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και την τιμή των δουλεμπόρων» σημειώνει.

Το ΚΚΕ επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει συμμετοχή σ' αυτό το έγκλημα, πρέπει να το εμποδίσει» και τονίζει πως «η απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Σένγκεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τώρα ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στη χώρα και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, χρειάζεται άμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές, ενώ η χώρα δεν πρέπει να έχει καμία συμμετοχή στις νέες επεμβάσεις που προετοιμάζονται με πρόσχημα τους «ζιχαντιστές», που θα πολλαπλασιάσουν τα κύματα των προσφύγων.

«Κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος, κανένας άνθρωπος καλής θέλησης, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος απέναντι σ' αυτά τα εγκλήματα. Ο πόνος και η οργή για τον τραγικό θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και μικρών παιδιών, πρέπει να στραφεί ενάντια στους υπεύθυνους αυτών των εγκλημάτων, που είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις τους, το ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Πρέπει να μετουσιωθεί σε αλληλεγγύη για "της γης τους κολασμένους", σε αγώνα για να εκλείψουν οι αιτίες αυτής της τραγωδίας» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.