Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων ξεκινά για τη ΝΔ, με την ηγετική ομάδα του κόμματος, αλλά και τα κορυφαία στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτή έπειτα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να αναλαμβάνουν δράση. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έχει γράψει ήδη το newpost.gr, δέχεται εισηγήσεις να εκκινήσει εκ νέου τις διαδικασίες για το σχηματισμό ενός ευρωπαϊκού μετώπου με κορμό τη ΝΔ. 

Άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ, στις περισσότερες ομιλίες του κατά την περίοδο που ήταν στο τιμόνι της χώρας, είχε επισημάνει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα προς τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Διακύβευμα τότε ήταν «η ήττα του λαϊκισμού», τον οποίο η Συγγρού καταλόγιζε στον ΣΥΡΙΖΑ

Η άκαρπη, πρώτη, διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η επίσπευση των πρόωρων εκλογών δεν επέτρεψαν να προχωρήσει μια τέτοια προσπάθεια, όμως οι εξελίξεις μετά τον Ιανουάριο και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην οικονομία και τη διαπραγμάτευση έβαλαν ξανά πάνω στο τραπέζι τους σχεδιασμούς που προσωρινά είχαν μπει στο συρτάρι. 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου της Συγγρού, «τα τρία κόμματα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μεταξύ τους, με στόχο να υπάρξει “πολιτική σύγκλιση” κυρίως πάνω στα θέματα της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Σαμαράς να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.  

Αν προχωρήσει η “πολιτική σύγκλιση”, τότε υπάρχει η σκέψη στο τραπέζι να μπει και το ενδεχόμενο κοινής καθόδου των τριών κομμάτων αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στις αρχές καλοκαιριού, πιθανότητα που θεωρείται ισχυρή από τους επιτελείς της Συγγρού, που έχουν θέσει το κόμμα σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμότητας.  

Ο τελικός στόχος είναι οι πολίτες να έχουν ως επιλογή έναν ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποκαταστήσει τη ζημιά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση. 

Εσωκομματική κινητικότητα 

Πρωτοβουλίες ωστόσο αναμένεται να πάρουν και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές είχαν ζητήσει έκτακτο συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας στην παράταξη. Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος και πολλοί άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, έχουν ανοικτή γραμμή μεταξύ τους και θεωρούν ότι οι συνθήκες έχουν «ωριμάσει».  

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr δεν αποκλείεται στα τέλη της εβδομάδας αυτής να υπάρξει καταρχήν μια συνάντηση των συγκεκριμένων βουλευτών και στο επόμενο δεκαήμερο να προχωρήσει η όποια κίνηση αποφασιστεί, με τις σκέψεις που υπάρχουν να αφορούν είτε την κατάθεση μιας πολιτικής πλατφόρμας, είτε ενός πολιτικού κειμένου που θα συνοδεύεται από υπογραφές και με το οποίο θα ζητείται η εκκίνηση των εσωκομματικών διαδικασιών. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει εξασφαλιστεί το 1/3 που χρειάζεται σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, για να τεθεί θέμα ηγεσίας είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε στην Πολιτική Επιτροπή. Το πιθανότερο είναι η κίνηση να γίνει στην Κ.Ο. καθώς απαιτούνται 27 υπογραφές, ενώ υπενθυμίζεται ότι για να ψηφιστεί και να εγκριθεί μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50+1 επί του συνόλου των προσώπων που θα ψηφίσουν.