Τα απανωτα τραγικά περιστατικά των ναυαγίων στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως ενεργοποίησαν την ευαισθησία της Γερμανίδας καγγελαρίου Αγκελας Μέρκελ η οποία φέρεται συγκλονισμένη από τα συμβάντα, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Στέφαν Ζάιμπερτ σήμερα στο Βερολίνο. 

"Η καγκελάριος, όπως και εκατομμύρια Γερμανοί, έχει συγκλονιστεί μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου με πρόσφυγες, στο οποίο οφείλουμε να υποθέσουμε ότι 900 άνθρωποι ή και περισσότεροι έχουν χαθεί και αυτό μόνον μερικές ημέρες έπειτα από ένα άλλο δυστύχημα στο οποίο 400 άνθρωποι πνίγηκαν", επεσήμανε ο Ζάιμπερτ.

Σημειώνοντας ότι πρόκειται για "τραγωδίες", ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου υπογράμμισε ότι τα επανειλημμένα ναυάγια πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες συνιστούν "μια κατάσταση που δεν είναι αντάξια της Ευρώπης. Μια ήπειρος που ανησυχεί για την ανθρωπότητα θα πρέπει να βρει απαντήσεις ακόμη κι αν δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις".

Η ΕΕ οφείλει, σύμφωνα με την καγκελάριο, να αναζητήσει "επειγόντως" απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις, σημείωσε ο Ζάιμπερτ. "Τι μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε για να μην επαναληφθούν οι καταστροφές αυτού του είδους; Πώς μπορούμε να δράσουμε ως προς την Λιβύη και επί της Λιβύης για να εμποδίσουμε η περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση (στην χώρα αυτή) να αφήσει εντελώς ελεύθερο τον δρόμο στους δουλεμπόρους για την εγκληματική τους επιχείρηση;".

Μάλιστα η ΕΕ συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως κοινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και των υπουργών Εξωτερικών μετά το νέο ναυάγιο που σημειώθηκε στη Μεσόγειο την νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Η σύνοδος αυτή θα αρχίσει στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) μετά την μηνιαία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ.