Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία χειροτερεύει.

Μιλώντας στο αμερικανικό οικονομικό δίκτυο CNBC και στο ερώτημα αν το χρονοδιάγραμμα για την  επίτευξη συμφωνίας μεταφέρεται στις 11 μαίου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε:

Πιστεύω ότι πρέπει σίγουρα να δουλέψουμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση, 24 ώρες το 24ωρο σε ο,τι με αφορά, να ανακτήσουμε τον ρυθμό, για τον πρόσθετο λόγο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα στην πραγματική οικονομία φυσικά χειροτερεύει, σε αναμονή μιας νέας συμφωνίας, μιας νέας προσέγγισης. Και πρέπει να την πετύχουμε γρήγορα.

Για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι «νέα χρήματα φαίνεται ότι βρίσκονται από διαφορετικές πηγές της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα, αλλά έρχεται το τέλος αυτής της προσέγγισης σε κάποιο σημείο», τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει επειγόντως να δούμε και να βάλουμε στη διαδικασία».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε:

Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που είναι εφικτός, είπαμε τον Φεβρουάριο και συμφωνήσαμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορούσαμε να επανασχεδιάσουμε το τρέχον πρόγραμμα, να εντάξουμε σε αυτό τις νέες πολιτικές τους προτεραιότητες και φυσικά να κρατήσουμε το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο, νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό και πρέπει να το πετύχουμε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι χάθηκε πολύς χρόνος στο πεδίο της οργάνωσης, της συλλογής των κατάλληλων στοιχείων, «να τα βάλουμε σε μια σειρά, πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα».

Ανέφερε πως έγιναν κάποιες προσαρμογές στην κανονική διαδικασία της τρόικας και των αποστολών εξεύρεσης στοιχείων, κάτι που όπως είπε ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά «και ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε».

«Αλλά στην τελική πάλι χρειαζόμαστε τα βασικά στοιχεία για να κατανοήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε ρεαλιστικά σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις και σχέδια για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που θα υλοποιήσουν και πως θα προσαρμοστούν στον προϋπολογισμό και τι θα κάνουν σε όρους οικονομίας. Χρειαζόμαστε ακόμα αυτά τα βασικά στοιχεία για να συνθέσουμε μια τελική συμφωνία. Και η λήψη τους έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναγνώρισε ότι ο επανασχεδιασμός της διαδικασίας είναι ένας περίπλοκος παράγοντας και πρόσθεσε ότι «η πολύ δυνατή πολιτική επιθυμία της νέας κυβέρνησης που θέλει να πάει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση είναι μόνο εν μέρει εφικτή», καθώς «κάποια από τα πραγματικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα φυσικά δεν έχουν αλλάξει επειδή άλλαξε η κυβέρνηση και πρέπει ακόμα να τα αντιμετωπίσουμε, επομένως είναι ακόμα στο τραπέζι».