Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σε πείσμα της εντεινόμενης φημολογίας για ρήξη της Ελλάδας με τους πιστωτές αλλά και των σεναρίων, που υπάρχουν σε μειοψηφούσα μερίδα των κυβερνητικών βουλευτών, για σύγκρουση της Ελλάδας με Βρυξέλλες και Βερολίνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ακόμη και μετά από ηχηρές παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονταν μετωπικά έναντι των Βρυξελλών, ο κ. Παυλόπουλος επαναλαμβάνει εμφατικά την ανάγκη διατήρησης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. 

Κάτι που επανέλαβε, προφανώς, και χθες από την Πρώτη Σερρών, κάτω από τη βαριά σκιά του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρώπη. Κι αυτόν τον δρόμο θα τον διαβούμε και θα τον διαβούμε νικηφόρα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στη γενέτειρα του Καραμανλή. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κυρίως όμως καλούμαστε σήμερα να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή: Να πορευτούμε μαζί με τους άλλους Λαούς μέσα στην Ευρώπη. Γιατί μέσα από την Ευρώπη μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Και να διορθώσουμε μαζί με τους άλλους Λαούς την Ευρώπη ώστε να ξαναγυρίσει στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες και εκείνη ξεκίνησε». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το ειδικό του βάρος λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο έναντι όλων όσοι απεργάζονται σενάρια απόκλισης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και, κατά πολλούς, στέλνει σαφή μηνύματα για τη στάση που θα κρατήσει, εάν απαιτηθεί μια ακόμη πιο ηχηρή παρέμβασή του...