Σφοδρή επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη εξαπολύει η Süddeutsche Zeitung, αναφέροντας ότι «όπου κι αν εμφανιζόταν ο έλληνας ΥΠΟΙΚ το Σαββατοκύριακο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επικρατούσε ακολούθως σύγχυση, ορισμένες φορές και αγανάκτηση». Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «την αποκλειστική ευθύνη για τη διολίσθηση της Ελλάδας στην ύφεση φέρουν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης».

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία έγιναν με παλιά, μη ενημερωμένα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από το περασμένο έτος όταν κυβερνούσε ο Αντώνης Σαμαράς.  

Όπως αναφέρει η SZ, στην έκθεση του ΔΝΤ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει φέτος ανάπτυξη 2,5% και το 2016 θα αυξηθεί στο 3,7 %, που είναι το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ όλων των 19 χωρών της ευρωζώνης. 

Στο προκλητικό δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Κρίμα που οι προβλέψεις δεν είναι ενημερωμένες, αλλά προέρχονται από το τέλος του περασμένου έτους, όταν στην Αθήνα κυβερνούσε ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς. Από τότε έχει χάσει το γραφείο του από τον αριστερό ποπ σταρ Αλέξη Τσίπρα και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν θα πάρουν καμία φρέσκια πληροφορία για να ενημερώσουν τις προβλέψεις τους. 

Η εφημερίδα δεν αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις ούτε και στην ανταλλαγή στοιχείων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών, ωστόσο υποστηρίζει ότι επι της ουσίας το ΔΝΤ «εξαπατήθηκε» και αυτό που παρουσίασε στην έκθεσή του δεν πρόκειται για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα,  «αλλά μόνο για εικασίες». Και καταλήγει:

Όταν ως ανάπτυξη στην Ευρώπη εμφανίζεται η Ελλάδα, τότε δεν είναι προς τα εμπρός, αλλά και πάλι πολύ πίσω.