Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.  

Η ΠΝΠ, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και μελών του υπουργικού συμβουλίου, αφήνει στα ταμεία των φορέων διαθέσιμα που επαρκούν για 15 ημέρες, για την κάλυψη δηλαδή των τρεχουσών αναγκών. Η μεταφορά των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων είναι εθελοντική. 

Από την ΠΝΠ εξαιρούνται οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι θυγατρικές τους καθώς και για όσες εταιρείες έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης δια της εισαγωγής μετοχών τους σε οργανωμένη αγορά (Παρ. 5, Αρθου 1, Ν. 3429/2005). 

Στόχος είναι, τα χρήματα να διατεθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του δημοσίου για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά και για την ικανοποίηση των δόσεων προς τους δανειστές. Την κίνηση είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος σήμερα από τη Βουλή τόνισε ότι πρώτα πρέπει να χρησιμοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί και εν συνεχεία η Κυβέρνηση να ζητεί χρήματα από τους δανειστές.

Διαβάστε εδώ την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου