Τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγο με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του διότι παρόμοια γεγονότα φαίνεται, δυστυχώς, να συνεχίζονται. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε στον Ματαρέλα ότι και η Ελλάδα, άλλωστε, βιώνει το τραγικό γεγονός στη Ρόδο, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ως προς την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο προκειμένου ν' αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης .

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος προσδιόρισε δύο επίπεδα άμεσης συνεργασίας: Πρώτον, σε επίπεδο ανθρωπισμού και εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεύτερον, σε επίπεδο ασφάλειας, του οποίου οι συνέπειες δεν πρέπει να υποτιμώνται, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την πάγια θέση του ότι η επιβαλλόμενη στενή συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η άμεση ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υποχρεωτική και διότι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι, ταυτοχρόνως, ευρωπαϊκά σύνορα και απηύθυνε πρόσκληση στον Ιταλό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.