Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σφοδρές αντιδράσεις στους Δήμους προκαλεί η απόφαση για υποχρεωτική μεταφορά των διαθέσιμων χρημάτων τους σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών της γενικής κυβέρνησης. 

«Πλήττουν ευθέως την ανεξαρτησία των δήμων» υποστηρίζει ο Γιώργος Πατούλης μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ, ενώ προαναγγέλει άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρώσει δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου.

«Καλούμε την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κ.Ε.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων και εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις» σημειώνει ο κ. Πατούλης σε σκληρή ανακοίνωση του.

«Από την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, η απόσταση είναι μεγάλη» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Πώς θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;» καταλήγει ο Γιώργος Πατούλης που αύριο έχει προγραμματίσει και έκτακτο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για να πάρουν οριστικές αποφάσεις οι δήμαρχοι όλης της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου διεκόπη, καθώς οι δήμαρχοι τόνισαν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει οποιοσδήποτε σχεδιασμός, εφόσον δεν διαθέτουν χρήματα για την καλυψη των αναγκών των δήμων.