Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Η κυβέρνηση Σαμαρά προέταξε τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και συνολικά του μεταναστευτικού ζητήματος», τονίζουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;

Έθεσε, για πρώτη φορά, το ζήτημα στο Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο υιοθέτησε και συγκεκριμένα συμπεράσματα. Για πρώτη φορά, τέθηκε επί ελληνικής προεδρίας το ζήτημα να πιεστούν οι χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών, ώστε να συνεργαστούν ενεργά. Με συνεχείς παρεμβάσεις και συζητήσεις  στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ανέδειξε ως κυρίαρχο το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Υπήρξαν συνεχείς επισκέψεις της αρμοδίας Επιτρόπου στην Ελλάδα για την καλύτερη συνεργασία, το συντονισμό και την υλοποίηση του εγκεκριμένου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδίου. 

«Η προηγούμενη κυβέρνηση εξασφάλισε για την Ελλάδα το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, με τον ορισμό του Δ. Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου με τον οποίο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται άλλωστε σε συνεχή επαφή για τις τρέχουσες εξελίξεις», υπογραμμίζουν κύκλοι της ΝΔ και προσθέτουν:

Για πρώτη φορά, το 2012, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά συγκρότησε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που μέχρι τότε δεν υπήρχε, στηριζόμενη σε  τρεις πυλώνες: άσυλο, εξωτερική φύλαξη των συνόρων και επιστροφές των λαθρομεταναστών. Για το λόγο αυτό, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς εκπονήσαμε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο και υλοποιήσαμε. 
Εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδότηση, απορροφήσαμε πλήρως τα κονδύλια που προβλέπονταν για τους σχετικούς τομείς (πάνω από 90%) και πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο απονομής ασύλου, με υπηρεσίες διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική. 
      
Κατορθώσαμε, τα έτη 2013 – 2014, να επιστρέψουμε στις χώρες προέλευσης αριθμό παράνομων οικονομικών μεταναστών τουλάχιστον ίσο με αυτούς που εισήλθαν. 
Περιορίσαμε, με τη νέα πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, τις εισροές παράνομων μεταναστών, με αποτέλεσμα οι είσοδοι από τα χερσαία σύνορα να μηδενιστούν και από τα θαλάσσια να περιοριστούν, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαμε τότε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πολιτική της κυβέρνησης Α. Σαμαρά έδινε, επίσης, προτεραιότητα στην έρευνα και τη διάσωση για ανθρωπιστικούς λόγους. Διέκρινε, πάντοτε, αυτούς που νόμιμα ζητούν άσυλο, γιατί προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, από εκείνους οι οποίοι εισέρχονται λαθραία στην Ευρώπη με τη βοήθεια των απάνθρωπων κυκλωμάτων των παράνομων διακινητών, οι οποίοι έχουν, ως γνωστόν, στήσει βιομηχανία εκμετάλλευσης χιλιάδων δυστυχισμένων. Η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που προσελκύει λαθρομετανάστες. Αυτό δεν το κάνει ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Μάλτα, ούτε η Κύπρος. 

«Αντίθετα, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ενθαρρύνει το φαινόμενο και προσελκύει λαθρομετανάστες, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα σε καλοθελητές να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Οι διακινητές – δουλέμποροι της ανθρώπινης δυστυχίας έχουν αναθαρρήσει και εδώ αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα που εκπέμπει.
Σε τι, λοιπόν, αποσκοπεί η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης; », αναφέρουν και συνεχίζουν:

Να έρθουν στην Ελλάδα εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, επειδή η ίδια είναι ανίκανη να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές και πρόθυμη να ακολουθεί πιστά την πολιτική των απόλυτα ανοιχτών συνόρων, όπως άλλωστε ορίζει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Θα καταγγείλει την πολιτική Καμμένου, που δίκαια ανησύχησε την παγκόσμια κοινότητα, όταν απείλησε ότι θα στείλει Τζιχαντιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Θα ενεργοποιήσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η ίδια προσπαθεί να καταργήσει; Ποιες περιοχές έχει επιλέξει προκειμένου να κατασκευάσει νέα κέντρα φιλοξενίας για την υποδοχή του νέου μεταναστευτικού κύματος; Θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την Ευρώπη, αλλά και κυρίως προς την Τουρκία, ώστε να ελεγχθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, όπως ορίζουν οι υπάρχουσες συμφωνίες και όπως επίμονα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση; Θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που για πρώτη φορά σε συνεργασία με τους εταίρους μας εξασφάλισε και την οικονομική στήριξη και την άμεση επιστροφή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους;

Και τέλος, θα επιμείνει η κυβέρνηση στη γραμμή Σαμαρά, που επανειλημμένως διακήρυξε στους εταίρους μας ότι οφείλει η Ευρώπη να δώσει προτεραιότητα στον εντοπισμό και την τιμωρία των παράνομων διακινητών; 

Διότι δεν μιλάμε για μερικές χιλιάδες πρόσφυγες. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα και για εκατομμύρια λαθρομετανάστες και πρόσφυγες που ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν τη Μεσόγειο και την Ευρώπη τους επόμενους μήνες…