Να κάμψει τις αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, εξαιτίας της διαφαινόμενης αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Το Μαξίμου διευκρινίζει ότι άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του αμερικανού πρέσβη και ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή «δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών». 

«Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν, πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις και τονίζουν ότι με βάση το νόμο που ψηφίζεται, μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».  

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν:

Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό. Ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος. 

Παράλληλα, κύκλοι του Μαξίμου επιβεβαιώνουν το τηλεφώνημα του υπουργού των ΗΠΑ, κ. Τζον Κέρι στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σάββα Ξηρό. «Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν» τονίζουν.

Αμερικανός πρέσβης: «Βαθιά μη φιλική πράξη» η αποφυλάκιση Ξηρού

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα,Ντέιβιντ Πιρς επιτέθηκε στην κυβέρνηση.

Ο πρεσβευτής αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέριτηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.  Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι εάν ο Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών αποφυλακισθεί θα πρόκειται για μια «βαθιά μη φιλική πράξη» («deeply unfriendly»).

Τόνισε, επίσης, ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες οι οποίοι έχουν διαπράξει φοβερά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους στη φυλακή. «Η αποφυλάκιση των δολοφόνων δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη αυτών που έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους» προσέθεσε.