Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Ουάσινγκτον με αφορμή το νομοσχέδιο που προβλέπει ευνοϊκές διατάξεις στην έκτιση ποινής βαρυποινιτών με μεγάλο βαθμό αναπηρίας, κάτι που οι ΗΠΑ «θεωρούν» ότι φωτογραφίζει τον Σάββα Ξηρό.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, οι αμερικάνοι είναι θυμωμένοι με αυτή την εξέλιξη και το δείχνουν.

«Οι τρομοκράτες εκτίουν την ποινή τους μέχρι και την τελευταία ημέρα» ανέφεραν χαρακτηριστικά αμερικάνοι αξιωματούχοι και τόνιζαν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA πως όταν μίλησε ο κ. Κέρι με τον κ. Τσίπρα υπήρχε η εντύπωση πως το θέμα θα διευθετηθεί.

Ωστόσο, η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις σημερινές δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα φαίνεται πως όξυνε περαιτέρω το κλίμα.

Όπως μετέδωσε το MEGA, οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η περαιτέρω στάση του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ως προς τα οικονομικά και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές θα επηρεαστούν από την επίλυση αυτού του ζητήματος.

Όταν κατά την ενημέρωση του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ υποβλήθηκε ερώτημα για την αποφυλάκιση από το Γκουαντάναμο καταδικασμένων για τρομοκρατία, η εκπρόσωπος απάντησε πως «οι ίδιοι εξασφαλίζουν πως δεν θα αναμιχθούν και δεν θα σχεδιάσουν νέες επιθέσεις. Δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Μαξίμου: Ο νόμος δεν προβλέπει καμία απελευθέρωση τρομοκρατών

Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στις επισημάνσεις του αμερικανού πρέσβη σημείωσε πως τις άκουσε με προσοχή και ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή «δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών». 

«Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου» επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν, πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις και τονίζουν ότι με βάση το νόμο που ψηφίζεται, μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».