Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την άποψη ότι πίσω από τις καταλήψεις παίζεται πολιτικό παιχνίδι και που για την αντιμετώπισή του δεν αρκεί η κατασταλτική λειτουργία της αστυνομίας, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Πανούσης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για τις καταλήψεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκτίμησε πως αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί και πως για να αντιμετωπιστεί δεν αρκεί μόνο η κατασταλτική λειτουργία της αστυνομίας, αλλά μια συνολικότερη συζήτηση σε επίπεδο κομμάτων και Πολιτείας.

«Δεκαπεντάχρονα κοριτσάκια πετούν μολότοφ, μπαχαλάκηδες μισθώνουν τις υπηρεσίες τους, η τρομοκρατεία απειλεί τη Δημοκρατία. Υπάρχει 40 χρόνια ένοπλη βία και πρέπει οι φορείς και η πολιτεία να συζητήσουν όχι αντιπολιτευτικά και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και σημείωσε ότι πλέον οι καταλήψεις δεν περιορίζονται σε ένα συντεχνιακό συμφέρον, αλλά έχουν ως στόχο να παίξουν πολιτικά παιχνίδια.

Ο κ. Πανούσης, πρόσθεσε πως άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, συζήτησαν και ξεπέρασαν τα προβλήματα τρομοκρατίας που αντιμετώπισαν, κάτι όμως που δεν έγινε στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση για τις αναφορές του πρωθυπουργού σε «δημοκρατική στάθμιση στην διαχείριση των κρίσεων», εξηγώντας πως ο ρόλος του αστυνομικού δεν σχετίζεται με εκείνο του κοινωνικού λειτουργού, αλλά έχει να κάνει με τη προστασία όλων των πολιτών.