Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τεράστιου προβλήματος του μεταναστευτικού μέσα στη τρέχουσα εβδομάδα ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις, πολλές από τις οποίες δεν είναι ανακοινώσιμες, για το πρόβλημα αυτό και πως γίνονται επαφές ( ακόμα και του Δημήτρη Αβραμόπουλου) με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν από κοινού αποφάσεις. Είπε δε ότι η χώρα χρειάζεται κατ’ εξαίρεση πολιτικές στα νησιά του Αιγαίου, με περισσότερους λιμενικούς, γιατρούς και ψυχολόγους.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα προσανατολίζονται σε κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος.

Ο υπουργός τόνισε, ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός τριμερούς σχεδίου δράσης - όπως κατέληξε το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο - θα υπάρξουν συναντήσεις του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους υπουργούς των τριών χωρών.  

Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος ξεκινά από την Ισπανία την περιοδεία του, θα ακολουθήσει η Ιταλία ώστε στο τέλος της εβδομάδας ο Επίτροπος να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κατηγόρησε τη αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και πως δεν «σκύψει στο πρόβλημα», κάνοντας λόγο για «πολιτική εθελοτυφλία στα όρια του κυνισμού».

Ακόμα περιέργραψε με μελανά χρώματα τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λέγοντας πως εκατομμύρια μετανάστες είναι εν δυνάμει πρόσφυγες και βρίσκονται σε Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία και Λιβύη

«Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν ότι 3,5 χιλιάδες ήταν οι νεκροί μόνο το 2014 και παρόλα αυτά διακινδυνεύουν να γίνουν τα νέα θύματα και μπαίνουν στα καράβια των δουλεμπόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πάντως ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Όπως είπε, στο βόρειο Αιγαίο έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα, με την καταγραφή των μεταναστών και τα μετακίνησή τους, ωστόσο αναγνώρισε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο Νότιο Αιγαίου, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. «Θα πάρουμε μέτρα ακόμα και για ειδικό πλοίο που θα περνά από τα νησιά και θα παίρνει τον κόσμο», πρόσθεσε.