Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κερι στην Ουάσινγκτον.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς είπε πως «εξήγησα τη στάση της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο» και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

«Είναι μια στάση που προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι - όπως εξήγησα στον κ. υπουργό - υπάρχουν 11 αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Επίσης εξήγησα ότι ουδείς από τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες , δηλαδή στο σπίτι του με τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος».

«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

Εξηγήσεις δόθηκαν από αμφότερες τις πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας. «Τους εξηγήσαμε» είπε ο κ. Κοτζιάς «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα παρέμβουν υπέρ της Ελλάδας για θέματα οικονομίας, απάντησε πως οι «Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και με αυτό το κριτήριο συζητούν με όλους».

Νωρίτερα, ο Τζον Κέρι, υποδεχόμενος τον κ. Κοτζιά αναφέρθηκε στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εκφράζοντας τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης και τη θέση της «ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή».

Και κατέληξε: 

Ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική που προφανώς ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση- σε αυτές τις στιγμές προκλήσεων να τα πάει καλά και προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί.