Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980.  

Τη χρονιά που ο Παρασκευόπουλος γινόταν καθηγητής, ο Σάββας Ξηρός εντασσόταν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2002, στο λιμάνι του Πειραιά, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στα χέρια του Σάββα Ξηρού.

Το «ξήλωμα» της 17 Νοέμβρη άρχιζε. Ο Σ. Ξηρός, μεταξύ πολλών άλλων, κατηγορήθηκε για: Συνέργεια στην έκρηξη, με στόχο λεωφορείο που μετέφερε Αμερικανούς στρατιωτικούς, στο Καβούρι. Συνέργεια στη δολοφονία του ναυτικού ακόλουθου των ΗΠΑ Ουίλιαμ Νορντίν, στις 28-6-1988. Δολοφονία του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ στις 12-3-1991.  

Πριν μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού και αφού είχε προηγηθεί εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, δρομολόγησε την ανακατασκευή και την αναβάθμιση έως πέντε ελληνικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, από τη Lockheed, έναντι 500 εκατ. δολαρίων. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι κλείνουμε το μάτι στις ΗΠΑ, που έχουν φιλική στάση έναντι της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με δεδομένο ότι σε αυτούς, δεν χρωστάμε.

Χθες, ημέρα που ψηφιζόταν από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές Τύπου Γ, το οποίο προβλέπει και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, οι Αμερικανοί άστραψαν και βρόντησαν. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, προέβη σε δήλωση, χαρακτηρίζοντας «μη φιλική πράξη» την τυχόν απελευθέρωση Ξηρού, ενώ την έντονη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Τζον Κέρι.  

Έμπειροι διπλωμάτες, δήλωναν ότι η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν απολύτως αναμενόμενη. Εδώ και χρόνια, οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει απολύτως σαφές πως οτιδήποτε σχετικό με την τρομοκρατία, τους προκαλεί αλλεργία. Ειδικότερα αν οι τρομοκράτες έχουν εμπλακεί σε ενέργειες εναντίον αμερικανικών στόχων. Το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, θεωρούνταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις. Αντιδράσεις τις οποίες δεν θα διασκέδαζε καμιά «ευγενική χειρονομία» αναβάθμισης πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, κανένα συμβόλαιο 500 εκατ. δολαρίων με τη Lockheed.  

Στο βαθμό που η κυβέρνηση ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και- γιατί όχι- να τις βελτιώσει περαιτέρω, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι διέπραξε ένα μεγάλο λάθος. Ευγενικά λένε ότι πετύχαμε ένα ιστορικό αυτογκόλ, εμμένοντας στη νομοθετική ρύθμιση ενός θέματος που θα επιδεινώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε μια κρισιμότατη στιγμή για τη χώρα.