Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Η επόμενη μεγάλη μάχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δοθεί με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, που έχουν προαναγγείλει μπαράζ προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από την απόφαση να δεσμευτούν και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα αποθεματικά τους και να τα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, καταδικάζοντας επί της ουσίας τους φορείς του δημοσίου και τους ΟΤΑ σε παύση πληρωμών. 

Με τη δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 90 μέρες διακυβέρνησης, τα χρήματα που έχουν στα ταμεία τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, δήμοι, νοσοκομεία, ΑΕΙ κτλ, μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, με το Μέγαρο Μαξίμου να προβάλλει ως δικαιολογία ότι θα χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.  

Ήδη η ΚΕΔΕ με μια σκληρή ανακοίνωση του Προέδρου της Γιώργου Πατούλη, προανήγγειλε για σήμερα έκτακτο Δ.Σ. της Ένωσης προαναγγέλλοντας άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για παραβίαση του Συντάγματος και δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζομένους των ΟΤΑ. Προσφυγή στη δικαιοσύνη προανήγγειλε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλοι επικεφαλής Περιφερειών, όπως ο Κώστας Αγοραστός και η Χριστιάνα Καλογήρου. 

Μάλιστα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και κυρίως οι δήμαρχοι απευθύνουν προς την κυβέρνηση μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν την κάλυψη άμεσων και βασικών λειτουργικών αναγκών. «Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;» έλεγε στο newpost.gr ο Γιώργος Πατούλης. 

Κορυφαίο στέλεχος της αυτοδιοίκησης, εξηγούσε επίσης, πως το θέμα ωστόσο είναι και συνταγματικό, αλλά και βαθύτατα πολιτικό, καθώς, όπως σημείωνε, σε μια νύκτα  η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό οι αυτοδιοικητικοί, με τις προσφυγές τους θα ζητήσουν την ακύρωση της ΠΝΠ, την αναστολή εφαρμογής της, αλλά και την προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης. 

Στην προσφυγή στη δικαιοσύνη προσανατολίζεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αντώνη Σαμαρά να δέχεται σχετικές εισηγήσεις από νομικούς κύκλους. Την απόφαση αυτή προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος σε μια σκληρή ανακοίνωση μιλά για κίνηση που έκαναν οι «φωστήρες της κυβέρνησης εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους».
«Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν», αναφέρει ο κ. Καργκούνης που προειδοποιεί, όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τις διοικήσεις των Ταμείων «να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού». 

Τι θα καλυφθούν 

Η ΠΝΠ, το ΦΕΚ της οποίας δημοσιεύτηκε χθες, θα πρέπει εντός 40 ημερών να κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή και εντός τριών μηνών από την κατάθεση να κυρωθεί. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η αναδρομική ισχύς της απόφασης (από τις  17/3/2015) ώστε να παράσχει, αναφέρουν οικονομικές πηγές, νομική κάλυψη στις  κινήσεις που έχουν ήδη γίνει. Η ΠΝΠ αναφέρει επίσης ότι οι φορείς του δημοσίου, οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες θα κρατήσουν διαθέσιμα για να καλύψουν μόνο τις ανάγκες που έχουν ως τις 5 Μαΐου. 

Οι αργοί ρυθμοί στη διαπραγμάτευση, αν και η κυβέρνηση μιλά για κάποια σημάδια σύγκλισης, τοποθετούν μακριά την όποια πιθανότητα να λάβει η χώρα άμεσα χρηματοδότηση από εταίρους και δανειστές, την ώρα που οι βασικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και δόσεων προς το ΔΝΤ ανέρχονται περίπου στα 5,3 δις ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου. 

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου το κράτος θα πρέπει να καταβάλει περίπου 600 εκ. ευρώ για τους μισθούς του δημοσίου και 1,3 δις. ευρώ για τις συντάξεις! Επίσης η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ είναι 747 εκ. ευρώ και λήγει στις 12 Μαΐου, ακολουθεί η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων μέσω των δήμων, ύψους 130 εκ. ευρώ ως τις 15 Μαΐου, ενώ πρέπει να υπολογιστούν και άλλα 30 εκ. ευρώ για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Στις 15 Μαΐου επίσης το κράτος θα πρέπει να βρει άλλα 600 εκ. ευρώ για τους μισθούς του δημοσίου (καταβάλλονται σε 2 δόσεις – συνολικό κόστος 1,2 δισ. ευρώ) και άλλα 1,3 δισ. ευρώ για τις συντάξεις στο τέλος Μαΐου.