Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Διαδοχικά πλήγματα στην εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνει η Νέα Δημοκρατία, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να αναζητά προσανατολισμό όχι μόνον στο οικονομικό πεδίο αλλά και σε αυτό των διεθνών συμμαχιών της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η προβολή της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αλλά και οι κινήσεις προς Πούτιν πιστώνονται θετικά στον Πρωθυπουργό, στο επιτελείο της Συγγρού θεωρούν ότι μία σειρά θεμάτων, και όχι μόνον οικονομικών, προκαλούν τις πρώτες βαθιές ρωγμές στο προφίλ του κ. Τσίπρα. 

  • Η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των ΟΤΑ αποτελεί ένα πρώτο δείγμα σαφούς αδιεξόδου 
  • Η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού προκαλεί τριβές με παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες παρασκηνιακά κινήθηκαν υπέρ των ελληνικών θέσεων. Παράλληλα ο χειρισμός της υπόθεσης Ξηρού αποξενώνει, θεωρούν στη ΝΔ, σημαντική μερίδα των μετριοπαθών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, «αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της ριζοσπαστικής αριστεράς» 
  • το μεταναστευτικό και το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, επίσης εκτιμάται ότι αφορά στο 4% του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 και όχι στους ψηφοφόρους που τον ακολούθησαν από το 2012 μέχρι σήμερα. Στη Ν.Δ. επιδιώκουν να κάνουν διάκριση της αυξημένης ροής μεταναστών λόγω των εστιών πολέμου και αναταραχής από τους χειρισμούς της κυβέρνησης που θεωρούν καταστροφικούς. Γι αυτό, άλλωστε, και το χθεσινό non paper της Συγγρού επέμενε στο ζήτημα των κυβερνητικών ευθυνών. 

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος το βάρος της αντιπαράθεσης, αρχής γενομένης από την προσυνεδριακή εκδήλωση της Πάτρας, με αντικείμενο το μεταναστευτικό. Για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που αντιμετωπίζει ως φυσιολογικά μετά από 2,5 χρόνια σκληρών μέτρων, τα όποια αρνητικά δημοσκοπικά μεγέθη, ο κύκλος των εκδηλώσεων που θα προηγηθεί της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Ιουλίου θα συνιστά μία «πορεία προς το λαό», που θα έχει ως διττό στόχο την εξουδετέρωση της εσωκομματικής γκρίνιας και την αποκατάσταση της σχέσης του κόμματος με τη βάση.