current views are: 1

21 Απριλίου 2015
Δημοσίευση09:56

Αποκάλυψη Bloomberg: Η ΕΚΤ μελετά να μειώσει κι άλλο τη ρευστότητα στην Ελλάδα

Σχέδιο στελεχών της ΕΚΤ αποκαλύπτει το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η περαιτέρω μείωση της ελληνικής ρευστότητας. 

Δημοσίευση 09:56’
αρθρο-newpost

Σχέδιο στελεχών της ΕΚΤ αποκαλύπτει το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η περαιτέρω μείωση της ελληνικής ρευστότητας. 

Σχέδιο στελεχών της ΕΚΤ αποκαλύπτει το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η περαιτέρω μείωση της ελληνικής ρευστότητας. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο εντείνονται οι ενστάσεις για τη στήριξη της Αθήνας στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για την αύξηση του κουρέματος που θα επιβάλλεται στις τράπεζες για τα εχέγγυα που καταθέτουν όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης» δήλωσε μία από τις πηγές του πρακτορείου. 

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις τακτικές δημοπρασίες ρευστότητας της ΕΚΤ, ενώ η κυβέρνηση της χώρας, η οποία προχωρά σε κρίσιμες διαβουλεύσεις αυτήν την εβδομάδα στη Ρίγα διαπραγματεύεται σκληρά με τους πιστωτές της. Αντιθέτως, οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση περίπου 74 δισ. ευρώ από τη δική τους κεντρική τράπεζα – ποσό που αυξάνεται και το οποίο θα τεθεί υπό αναθεώρηση αυτήν την εβδομάδα», υπογραμμίζεται. 

«Οι αξιωματούχοι θεωρούν τη σύνοδο του Eurogroup στη Λετονία τεστ για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για τις τελικές πληρωμές από το πρόγραμμα στήριξης του 2012. Χωρίς νέα κεφάλαια, τα χρήματα της κυβέρνησης μπορεί να εξαντληθούν το Μάιο», προσθέτει το άρθρο.

«Ενώ οι Έλληνες καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς τους, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να καλύψει το κενό με τη χρηματοδότηση του ELA. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ένα μαξιλάρι περίπου 3 δισ. ευρώ με το οποίο θα μπορούσε να αντιδράσει σε περίπτωση μαζικής φυγής καταθετών.
 
Η ΕΚΤ, όμως, επιμένει ότι απαιτείται πιο σφιχτός έλεγχος, αφού υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν αυτήν τη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν απευθείας την κυβέρνηση, γεγονός που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία». καταλήγε το δημοσίευμα. 


σχετικα αρθρα