current views are: 2

21 Απριλίου 2015
Δημοσίευση12:08

Κορωνάκης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, χωρίς μέτρα λιτότητας

Την εκτίμηση ότι «είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία» εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Δημοσίευση 12:08’
αρθρο-newpost

Την εκτίμηση ότι «είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία» εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Την εκτίμηση ότι «είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία» εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Ο κ. Κορωνάκης, μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και ύφεσης, επέκρινε την αντιπολίτευση για δημιουργία εντυπώσεων, ενώ έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής, μέχρι σήμερα, στο θέμα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης.

Επίσης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι των συμφερόντων των ολιγαρχών», ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, αφού υπενθύμισε ότι από την αρχή η κυβέρνηση είχε πει πως αυτή είναι σκληρή και ότι οι λεπτομέρειές της δόθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη δήλωση του στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε: «Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη φτιάχτηκε στο εξής πλαίσιο: εμείς να συμφωνήσουμε με κανόνες της ΕΕ αν και διαφωνούμε και οι εταίροι μας να αποδεχθούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Επισημαίνοντας δε ότι τα όρια της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφή, ο κ. Κορωνάκης επανέλαβε ότι «εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα λιτότητας και ύφεσης, τα οποία έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό και έχουν οδηγήσει στη σημερινή ανθρωπιστική καταστροφή που αναγνωρίστηκε και στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ» και επέκρινε την αντιπολίτευση για δημιουργία εντυπώσεων, καλώντας την να δηλώσει ξεκάθαρα «ότι θέλει να εφαρμόσουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Πρόσθεσε ότι μέρα με τη μέρα «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, γίνεται συνεχής επεξεργασία της λίστας των μεταρρυθμίσεων που εμείς καταθέσαμε» και τόνισε ότι κανείς δεν θα βάλει την χώρα σε περιπέτειες. «Κανέναν στην ΕΕ δεν θα συμφέρει η κατάρρευση της χώρας» πρόσθεσε ο κ Κορωνάκης, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή «στις δηλώσεις και να μην αναπαράγουμε δηλώσεις, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να είναι σε έξαρση, και οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης».

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των ΝΠΔΔ, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι «κανείς δεν πήρε τα λεφτά, δεν τα έβαλε στην τσέπη του, μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας κι αν χρειαστεί θα αξιοποιηθούν για να υπάρξει δανεισμός με τη μορφή των repos. Σε κάθε περίπτωση θα επιστραφούν σε σύντομο χρόνο στο ακέραιο».

Πρόσθεσε ότι «ήδη Οργανισμοί μόνοι τους έχουν μεταφέρει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας», καλώντας ταυτόχρονα όσους αντιδρούν να απαντήσουν «αν θεωρούν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών θα πρέπει να βρίσκονται σε συστημικές τράπεζες ή στην Τράπεζα της Ελλάδας».

Σχετικά με τις τραγωδίες στην Μεσόγειο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής, μέχρι σήμερα, στο θέμα της μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι «δεν λύνεται το πρόβλημα με μια σύνοδο κορυφής, μετά από εκατόμβες νεκρών, που υπόσχεται ότι θα πάρει και άλλα μέτρα, με τη Frontex».

«Αν δεν σταματήσουν οι ροές από εκεί που φεύγουν δεν θα λυθεί το πρόβλημα» είπε ο κ. Κορωνάκης και έκανε λόγο για υποκριτικό ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη καθώς «η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε αυτόματα εκεί».

«Είναι όμως θλιβερό να χρησιμοποιείται ως μέσο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης το μεταναστευτικό και να επιρρίπτονται ευθύνες σε μια πρόσφατη κυβέρνηση για όλα εκείνα που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια» επισήμανε, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και θα ζητήσει οικονομική ενίσχυση, όπως επίσης και την αναλογική κατανομή των ανθρώπινων ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αποφυλάκιση, πρόκειται για κατ’ οίκον περιορισμό με “βραχιολάκι”» και επισήμανε ότι ο σχετικός νόμος αντιμετωπίζει εξίσου όλους τους βαριά άρρωστους και ανάπηρους κρατούμενους, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται με αυστηρούς όρους.

«Καιρός είναι να σταματήσει η συζήτηση για φωτογραφικό νόμο, αυτά γινόταν στο παρελθόν, το αντίθετο θα ήταν φωτογραφικό, δηλαδή να μην αφορά όλους η ρύθμιση και να αποκλείονται κάποιοι φωτογραφικά. Για εμάς η τρομοκρατία ήταν πάντα αντίπαλος του κινήματος. Αλλά να είμαστε σοβαροί. Είναι μια ανθρωπιστική διάταξη που αντιμετωπίζει με αυστηρούς όλους τους κρατούμενους με αναπηρία πάνω από 80% και βαριές ασθένειες» κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα