«Αν οι δανειστές επιμείνουν στις εξωφρενικές απαιτήσεις τότε αυτό το τελεσίγραφο θα πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού λογικά με δημοψήφισμα, διότι πλέον τα ζητήματα θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί», δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Μιλώντας στον Real Fm, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

Το δημοψήφισμα είναι μία πιο απλή διαδικασία από τις εκλογές. Δεν υπάρχουν εκεί οι προθεσμίες για υποψηφιότητες κ.λπ που καθυστερούν την εκλογική διαδικασία. Θα μπορούσε να γίνει, ας πούμε, μέσα σε δύο εβδομάδες. Δεν είναι τόσο δύσκολο να διοργανώσεις δημοψήφισμα. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει, αλλά ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα φτάσουμε εκεί.

Όσον αφορά στην πρακτική της κυβέρνησης να εκδώσει και δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε: 

Πολιτικά θα κριθεί αυτό από τον συνολικό αριθμό των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Ηταν πάγια τακτική από το 1974 και μετά να εκδίδονται 2-3 τον χρόνο. Το 2012 εκδόθηκαν 25. Υπήρξε δηλαδή μία επιτάχυνση φοβερή. Καλό θα είναι η κυβέρνηση αυτή να μην εκδώσει άλλη μέχρι το τέλος του χρόνου ή να εκδώσει ας πούμε το πολύ μία ακόμα. Αν υπερβεί αυτά τα όρια πράγματι θα τίθενται πολιτικά θέματα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης που ανοίγει τον δρόμο για τον κατ’ οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού.

«Θα μπορούσε να βγει αν είχε εκτίσει κάποιο μεγαλύτερο εύρος ποινής. Νομίζω ότι το 14 χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, που βρίσκεται σε στέρηση προσωπικής ελευθερίας ο κ. Ξηρός σε σχέση με τον αριθμό των δολοφονιών που διέπραξε, κάπου πάμε σε πολύ χαμηλό εύρος ποινής σε σχέση με την κάθε μία. Αν και βεβαίως γίνεται συγχώνευση των ποινών, το να έχει διαπράξει 20 δολοφονίες και να κάτσει 14 χρόνια στη φυλακή είναι λίγο», είπε χαρακτηριστικά.